Нова технология помага на раните да зарастват много по-бързо

Снимка: Трафик нюз

Нова технология помага на раните да зарастват много по-бързо. Разработката е на група учени от Imperial College London, които работят по нея от 2019 г. насам, съобщават от Националната здравна служба на Великобритания.

Първо са извършени тестове върху животни, а след това и върху човешка кожа. Целта е да се създаде ефективна терапия за наранявания, които зарастват трудно – като например диабетни язви по стъпалото. Тези язви могат да доведат до ампутация на крак, а смъртността при такива състояния е висока.

„Технологията се нарича TrAPs. Тя активира едноверижна ДНК, която попада в определена структура и се свързва с определени видове протеини. Това води до увеличаване на броя клетки в наранения участък“, обяснява биоинженерът Мадалийн Хо. По думите му експериментите са показали 30% подобрение във времето за оздравяване на раните.

Нанотехнологията е разработена в лабораторни условия с помощта на синтезатор на ДНК. Той изгражда ДНК молекули, които съдържат специфични поредици от нуклеотиди, формиращи основната структура на ДНК, предаде bTV.

TrAPs може да се прилага и върху други органи, не само върху кожата.

Източник: 24 часа