Никола Руков получи признание от Община Пещера

Клубът на художниците в Пещера е основан през 1969 година

Снимка: Връчване на наградата

Никола Руков бе отличен от кмета на Община Пещера Николай Зайчев за постиженията му в областта на изобразителното изкуство и приноса му към развитието на културата в общината. Признанието за Руков, който е и преподавател по изобразително изкуство, дойде на 49-та годишна изложба на художниците от клуб „Петър Стайков“.

31 автори представят в ХГ “Проф.Веселин Стайков“ по три свои творби в интересни и разнообразни стилове –  живопис, натюрморти, икони, приложно изкуство, живописна енкаустика, корено пластика. Освен утвърдените имена, познати на любителите на изкуството в Пещера, тази година за първи път в общата изложба се включиха Борислава Джинина, Маргарита Донева, Елена Фиданова, Елена Манчорова, Милка Павлова, Александър Кънев, Зоя Пехльова. За първи път свои творби представя и чужденец. Това е италианецът Салваторе Сика, който живее и работи в Пещера.

Изложбата бе открита от кмета Николай Зайчев, който изрази задоволството си от разширената география на експозицията, защото в нея се представят художници не само от Пещера, но и от Брацигово, Батак и дори Италия. Според градоначалника това е показателно за мястото на Пещера на културната карта не само в региона, но и в страната и превръщането на Галерията в достойна институция.

Клубът на художниците в Пещера е основан през 1969 г. Негов председател в момента е Илия Тончев.