Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Почитта и вярата в българщината са потребност и поколенчески дълг

„На 1 ноември всеки българин с гордост трябва да си припомни завета от „История славяноболгарская”: „ …Ти, българино, не се мами, знай своя род и език…”. С тези думи започна поздравителния адрес на кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

Светъл празник е Денят на народните будители! С дъблок смисъл и величие, родени от силата на българските корени и избуяли в трагичната ни и неспокойна национална съдба. Ние сме народ, който сам е съхранил своята писменост, своя род, своето лице. Народ, който сам е създал своите водачи. Техните титли са били „учителю”, „отче”, „войводо”. Титли, които се дават не по владетелска прищявка, а идват от народната почит.

Този ден е особено свиден за нас, панагюрци. Защото тук няма род, който да не е дал поне един достоен българин обрекъл душата и живота си на Майка България.

Нашата почит към славните ни предци не бива да трае един ден и да се измерва само с броя на букетите, изпетите песни и обиколените паметници. Почитта и вярата в българщината са потребност и поколенчески дълг!

Тази негасима възрожденска искра на будителството трябва да грее в душите ни всеки ден – леко и естествено. Будителството не е професия, не е възрастова категория, не е родов знак. Будителството е вътрешно усещане, лична отговорност, поглед в бъдещето и мисъл за децата ни. Това е сладката тръпка да обичаш България.