Не палете сухите треви! Създават се огромни проблеми, а е и наказауемо

От събота до днес в оперативния дежурен център на пожарната са получени общо 64 сигнала за пожари

Снимка: Архив

Изключително напрегнати дни за пожарникарите от РДПБЗН-Пазарджик, отчитат от пресцентъра на ОДМВР. За времето от събота до днес в оперативния дежурен център на пожарната са получени общо 64 сигнала, като по-голямата част от тях са за пожари в сухи треви, стърнища и отпадъци.

Тревожна е тенденцията отчетена от огнеборците, че стопаните на имоти, земеделски земи и пастирите продължават да палят безогледно сухи треви, стърнища и отпадъци. Припомняме, че това е абсолютно забранено и всеки дръзнал да го направи подлежи на парична санкция. В случаите, когато в резултат на това запалване са нанесени материални щети в частно или държавно имущество извършителят подлежи и на наказателна отговорност.

Подобен е и случая от вчера в септемврийското село Ветрен дол. 64-годишният Г.Н. от София решил да почисти имота си, намиращ се в селото. Накрая той запалил събраните сухи треви и храсти, като така предизвикал пожар. Огънят се прехвърлил бързо в намиращия се съседен имот и обхванал навес, собственост на друг жител на същото село. Стихията изпепелила целия покрив на навеса с обща площ около 100 кв. метра. Спрямо Г.Н. е образувано полицейско производство в РУ-Септември.

В неделя следобед в РСПБЗН-Белово е получен сигнал за възникнал пожар в землището на беловското село Габровица. Огънят тръгнал от запалени сухи треви и се разпрострял на площ около 800 декара. За потушаването на пожара били ангажирани противопожарни екипи от РСПБЗН-Белово, Противопожарния участък в Септември, служители на горските стопанства в Белово и Костенец, както и местни жители на село Габровица. Рано сутринта в понеделник пожарът бил ликвидиран, спасени са намиращ се в близост горски масив с площ около 150 декара.

Вчера около 13.00ч. в РДПБЗН-Пазарджик е получен сигнал за горящи сухи треви и необработваеми стопански земи в района на 72, 73-ти километър от АМ „Тракия“ в землището на септемврийското село Виноградец. Към мястото са изпратени противопожарни екипи на Районните служби в Белово и Пазарджик с три противопожарни и един специализиран автомобил. На по-късен етап с високопроходими автомобили в гасенето са се включили и лесничеи от ДГС-Пазарджик. В района на АМ „Тракия“ са дислоцирани допълнителни автопатрули на „Пътна полиция“, които да следят за състоянието на шосето и наличие на задимяване. През нощта и днес през деня разрастването на пожара е ограничено, но гасителните действия в района продължават и днес. По първоначални данни огънят е обхванал зона с обща площ около 1000 декара, като половината от тях представляват горски фонд. Паралелно с гасенето са предприети и действия за изясняване откъде е тръгнал пожара, както и от кого е предизвикан.