На 1 август се навършват 95 години от първия курс на родопската теснолинейка

Снимка: Никола Колев
Първият влак по родопската теснолинейка потегля на 1 август 1926 г. Тази неделя Гражданско сдружение „За теснолинейката“ организира празнично пътуване във връзка с повода, а целият август е „Месец на теснолинейката“ и са организирани различни събития.
Предстоят 5 специални атракционни пътувания – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми август, когато желаещите ще могат да пътуват със специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадицонни спирания на не толкова познати спирки. Освен обичайните пътнически вагони, в композициите ще има и товарни. Такива композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.
Влакчетата ще тръгват от гара Септември в 10:45 ч. и ще спират специално: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музей на теснолинейката, на гара Велинград, на гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждали с вода. Престоят на най-високата гара на Балканите – Аврамово ще е час и половина – за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки. По обратния път има престой на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг. Връщане в Септември в 18:35 ч.
Билети вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.
За поредна година на 14 август на гара Аврамово сдружение „За теснолинейката“, със съдействието на община Велинград, организира събор.