На този ден: Спомняме си за Джек Лондон – талантливият скитник между звездите

Джек Лондон е един от първите автори, спечелили слава и богатство от своите произведения и то приживе. Но краткият му живот е белязан от бедността и търсенето на по-добро съществуване.

Прощава се с мечтата си за висше образование точно поради безпаричие. Това обаче не го спира да се самообразова и да стане автор на над 40 книги и около двеста разказа.

Така, само на 30-годишна възраст, Джек Лондон вече е успял да се измъкне от бедността и дори става най-високоплатеният писател в Америка по това време. Още интересни факти за него ще откриете, ако продължите да четете.

1. Родителите

Флора Уелман произхожда от богато семейство в Охайо. Вярва, че може да общува с мъртвите и е духовно свързана с индиански вожд. Когато е на 15, майка ѝ умира и тя напуска родния си дом. По време на Гражданската война е доброволец в Санитарната комисия.

В началото на 1870 година се среща с Уилям Чейни – журналист, адвокат и важна фигура в развитието на американската астрология. През 1874 година двамата се местят в Сан Франциско, където Флора изкарва пари чрез сеанси и уроци по музика, а Уилям изнася лекции по астрология.

2. Опитите за самоубийство

Когато Уилям Чейни разбира, че Флора е бременна, настоява тя да направи аборт. Следват кавга и побой. Уелман прави опит за самоубийство два пъти в рамките на два дни. Първо предозира с лауданум. Когато този опит се проваля, се опитва да се простреля в главата, но животът ѝ е пощаден поради неизправност на пистолета.

Историята за двата опита за самоубийство е публикувана в пресата под заглавие “Изхвърлена съпруга”. Статията настройва местните жители срещу Уилям Чейни до такава степен, че някои дори настояват да го видят обесен. Не след дълго Уилям се мести в Чикаго и никога не признава Джек за свой син. Той твърди, че Флора има други любовници и че самият той е импотентен.

3. Раждането

Джон Грифит Чейни се ражда на 12 януари 1876 година в бедните квартали на Сан Франциско. Само се предполага, че рожденото му име е такова, защото документите за раждането му са изгубени по време на голямото земетресение, разрушило Сан Франциско през 1906 година

4. Другите родители

Веднага след раждането му, Флора оставя сина си на грижите на бившата робиня Вирджиния Прентис. А само осем месеца след това, се омъжва за Джон Лондон – ветеран от Гражданската война от армията на Съюза, който приема Джак като свое дете. Детето пък приема неговото фамилно име и се сдобива с две доведени сестри – Елиза и Ида, а Прентис остава значима майчина фигура през целия му живот.

5. Работата

Още от малък започва да работи, след като доведеният му баща остава парализиран, падайки пиян под влак. Продава вестници по улиците, чисти бирените павилиони в парка, гладач е в пералня, огняр, а по-късно започва работа в консервна фабрика.

6. Изгонването

Детето трудно съчетава работата и образованието. Често е принуден да се защитава от подигравките на другите деца, участвайки в побои. Заради един такъв почти губи всичките си предни зъби. Като за капак, го гонят от училище, защото е непрестанно гладен и краде сандвичи от раницата на своя съученичка.

7. Скитайки из живота

На 14 години получава прозвището “Принцът на стридените пирати”, защото участва в незаконни улови на скариди и раци в крайбрежните води на Сан Франциско. Ненадейно се озовава от другата страна на закона и започва да служи в Калифорнийския рибен патрул. След това е матрос на борда на промишлената шхуна “Софи Сазерленд” край Япония и Берингово море. Завръща се, но без работа и става скитник.

През 1894 година прекарва 30 дни в затвор точно за скитничество. После съдбата го праща в Аляска, за да търси самородно злато. Не намира злато, а вдъхновение за разказите си и се разболява от скорбут.

Социалистическата партия издига кандидатурата му за кмет на Оуклънд, но изборите спечелва друг кандидат. Тогава се отдава на упорита писателска дейност, която му донася широка популярност още приживе, а работоспособността му е почти нечовешка: може да пише по 15-17 часа всеки ден.

8. Браковете

През 1900 година се жени за Елизабет Мадърн, от която има две дъщери – Джоан и Бес. Твърди се, че връзката им не се основава на любов, а на идеята, че могат да имат силни, здрави деца заедно. Освен това, Елизабет не може да се разбере с майката на Лондон, с която се налага да живеят.

През 1905 година двамата се развеждат, а на 19 ноември същата година той сключва брак с Чармън Китридж – редактор и почитателка на спортни занимания на открито. Тя отново го дарява с дъщеря – Джой, но момичето умира в ранна детска възраст. Авторът остава с втората си съпруга до края на живота си.

9. Тъмната страна на живота

Твърди се, че е страдал от биполярно разстройство и няколко пъти е правил опити за самоубийство. Самият той споделя, че за първи път се е напил на 5-годишна възраст, след което продължил със сериозни дози в тийнейджърските си години, за да се стигне до тежките запои по време на треската за злато в Клондайк.

Когато започва да страда от язви по краката, започва да се самолекува с живак. А когато алкохолът спира да задоволява нуждите му от опиянение, се инжектира с опиум, хероин, стрихнин и беладона.

10. Смъртта

Дата на смъртта на Джек Лондон е спорна. В смъртния му акт е записано, че умира на 22 ноември 1916 година от уремия – състояние на самоотравяне на организма в резултат на нарушена отделителна функция на бъбреците. Според някои версии е отровен от свръхдоза морфин, който през последните си години е взимал срещу силни болки.

Според други слухове се е самоубил. Прахът от тленните му останки заедно с тези на съпругата му Чармиън са погребани в семпъл гроб в Глен Елън, Калифорния, белязан единствено от голям объл камък, обрасъл с мъх. Всички права за творбите му отиват при майка му, която живее само шест години повече от него.

 

Източник: www.10te.bg