На този ден: Празнуваме 143 години от Освобождението на Панагюрския край

Снимка: pianews.bg

През декември 1877 година започва битката за Централна Средна гора, през която преминават пътищата за Пловдив, Одрин и Цариград. Сюлейман паша дислоцира за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници.

За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери. Свободата е родена в тежката битка при с. Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. В епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище.

На 30. 12. 1877 година стар стил  първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 година панагюрци осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт. Средногорието е освободено.

По традиция с поклонение и поднасяне на цветя през двата паметника на загиналите руски войници на 13 януари в село Оборище отбелязват 143 години от Освобождението.

Загиналите руски войници в боевете за освобождението на населеното място са един офицер и шестима редници, а ранените са около 60 души. Оборище е първото освободено село в Панагюрския край.