На този ден: Православната църква почита Василий Велики

Снимка: Архиерейско наместничество-Пазарджик

На 1 януари православната църква почита Василий Велики, известен също и като Василий Кесарийски. Той е християнски светец, архиепископ на Кесария Кападокийска, църковен писател и богослов. Един от тримата светители – отци на Църквата заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Роден е около 330 г. в Кесария, Кападокия (на територията на днешна Турция). Получава образованието си в Кесария заедно с Григорий Богослов, с когото стават приятели за цял живот. Продължава образованието си в Константинопол, след което прекарва шест години в Атина. След завръщането си от Атина в Кесария, за кратко преподава и се занимава с право.

По-малко от година след завръщането му, животът му се променя коренно, когато чува проповедите на Евстатий от град Сивас (Sebastia, на територията на днешна Турция). Макар последният да основава сектата на македонитите и открито да поддържа арианите, той е един от участниците в Първия Вселенски събор в Никея, и оказва голямо влияние върху Василий.

Василий става християнин и през 357 г. предприема пътуване до Палестина, Египет, Сирия и Месопотамия, където изучава аскетика и монастицизъм. След завръщането си, се установява близо до Нео-Кесария. До 358 г. около него се събира група ученици, заедно с брат му Петър и основават манастир в семейното си имение в Понт. Към тях се присъединяват неговата майка Емелия, сестра му Макрина и няколко други жени.

През 362 г. свети Василий е ръкоположен за дякон, и заедно с Григорий Богослов, прекарва следващите няколко години в борба с арианската ерес. През 370 г. е избран за епископ на родния си град Кесария. Умира през 379 г. от заболяване на черния дроб.