На този ден: Почитаме „Щастливеца“ Алеко Константинов – фейлетонист, пътеписец и родолюбец

Снимка: "Дарик"

На 13 януари се навършват 158 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца – български писател, белетрист и сатирик . Роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

Автор е на пътеписа „До Чикаго и назад (1894), на книгата „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин“ (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература.

Написал е над 40 фейлетона, цикъла „Разни хора – разни идеали“, пътеписите „Какво? Швейцария ли? „, „София-Мездра-Враца“, „През март в Чепино“, „Невероятно наистина, но факт…“ и др. Основател е на организираното туристическо движение в България.

По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи. Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик.

На 13 януари в Свищов ще започне тридневна празнична програма, посветена на годишнината от рождението на писателя.

В събитията ще се включат представители на редица културни и образователни институции, обединени от идеята да изразят своята признателност към Щастливеца.

Честванията ще стартират с тържество по случай патронния празник на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ . Следобед, от 15.30 часа, в Гербовата зала на община Свищов ще се проведе пресконференция с лауреата за 2019 г. и журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. В 17.00 ч. от къща музей „Алеко Константинов“ ще започне традиционното факелно шествие до паметника на Алеко в градската градина, където в 17.30 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя. Тържественото честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов ще започне от 18.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където ще бъде връчена и наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“.