На този ден: Почитаме Св. пророк Данаил – християнският мъдрец и тълкувател на сънища

Снимка: "Дарик"

На 17 декември Православната църква почита св. пророк Данаил. Неговото име е свързано с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън, който твърде много го смутил, но когато се събудил, забравил какво точно е сънувал.

За да премахне тежкото впечатление, което оставил сънят у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, за да му разтълкуват значението на съня.

Никой не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци. Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима – Ананий, Азарий и Мисаил.

Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, да им помогне с разтълкуването на съня.Бог чул молитвата на Данаил и насън им открил всичко, което трябвало да знаят.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа – царството на Христовата истина и благодат.

След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. Според народния календар, в деня на пророк Свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината.

Имен ден празнуват всички, които носят името Данаил (означава Божи съд), Даниел, Даниела, Данко.