На този ден: Почитаме светите апостоли Вартоломей и Варнава – основоположници на християнската църква

Снимка: в. "Труд"
Православната църква почита на днешния ден светите апостоли Вартоломей и Варнава.

Свети апостол Варнава (син на утехата) е роден на остров Кипър. Заедно с апостоп Павел изнася множество проповеди в Мала Азия. Основоположник на Християнската църква в Милано- Италия.

Свети апостол Вартоломей е в числото на дванадесетте апостоли, приближени на Христос. Според някои църковни историци, свети Варнава и свети Натанаил, когото свети апостол Филип завел при Христос, са едно и също лице. Притежавал изключителни добротетели, заради което бил удостоен от Бог със силата да изцелява болести и да извършва чудеса. Проповядвал християнската религия в Източните страни, където бил и апостол Филип, придружаван от сестра си Мариам. След смъртта на Филип в гр. Йерапол свети Вартоломей посетил Индия, където превел Евангелието на индийски език.

След това посетил Армения, където въвел много езичници в лоното на християнската вяра.  В град Арбанопол заради изповядване и разпространение на християнски идеи бил разпнат на кръст с главата надолу, одран жив и впоследствие наказан с посичане с меч. Християните снели тялото на светеца от кръста и го поставили в оловен ковчег. По-късно мощите му били пренесени в неаполитанския град Беневент, близо до Рим.