На този ден: Осветено е знамето на панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня

Снимка: Община Панагюрище

Райна Княгиня е избрана за важната и трудоемка задача, а именно създаването на главното въстаническо знаме, с което да бъде обявено въстанието в град Панагюрище и да бъде възвестено идването на свободата, каза историкът Радослав Станчовски. Това се случва в края на месец март на съдбоносната 1876 година. Райна Княгиня започва усилено работа като в тази нелека задача и помагат няколко нейни сподвижнички. Това са Мария Джуджева, Мария Нейчева и Цвята Зографска. Знамето на панагюрските въстаници и двуцветно.

От едната страна на знамето фонът е в зелен цвят, а от другата в червен. В центъра на знамето е изобразен разярен коронован лъв, който със задните си лапи тъпче полумесеца, а над него са извезани сакралните думи „Свобода или смърт”. Заради предателството, което възниква на Оборищенското събрание, Априлското въстание избухва по-рано от предвиденото, а именно на 20 април 1876 година.

Знамето, което Райна Княгиня изработва все още не е било готово. Тя успява да го завърши на втория ден от краткотрайната свобода на панагюрци, а именно на 22 април. Тогава знамето тържествено е осветено. Това е най-светлия ден от краткотрайната свобода на град Панагюрище. Тогава целокупното мирно население, въстаниците, ръководителите на въстанието са събрани като тържествено отбелязват идването на свободата и отхвърлянето на турското иго.

Само няколко дни по-късно идват тежките моменти – не само за град Панагюрище, а и за всички населени места, които вземат активно участие в Априлското въстание. То е потушено с цената на големи жертви и кръвопролития. Райна Княгиня е арестувана като започват много тежки разпити. Първоначално в град Панагюрище, след това заедно със стотици въстаници тя е отведена в Пазарджик, а след това в Пловдив, където лежи в затвора, допълни Станчовски.