На този ден: Извършен е легендарният „Голям влаков обир“ във Великобритания

На 8 август 1963 г. е извършен т.нар. „Голям влаков обир” във Великобритания. От пощенски влак по линията Глазгоу-Лондон са откраднати 2,6 млн. паунда. Идеята за обира основният организатор Брус Ричард Рейнолдс получава в затвора от съкилийник.

След като излиза от затвора, обсъжда плана със свои съучастници, известни като Югозападната банда. За своя дясна ръка Рейнолдс избира изискания Дъглас Гордън Гууди – добре облечен лондонски фризьор и крадец, който е известен в криминалните среди със своя кураж и с хладнокръвието си.

Но бандата на Рейнолдс не разполага с достатъчно хора, за да извърши удар от подобна величина. Затова привличат и бившия боксьор Роналд Бъстър Едуардс, тогава лидер на Югоизточната банда и собственик на клуб по бокс. Той е близък приятел на Рейнолдс и Гууди. Ключова фигура в изпълнението на плана става и букмейкърът Чарлз Фредерик Уилсън. Той е доверен партньор на Рейнолдс. Четвъртият участник Роналд Бигс не участва в обмислянето на обира и в действителност има съвсем малка роля в него. Бигс е дребен престъпник още от младежките си години. Бигс влиза в заверата, след като Рейнолдс му споменава, че ако участва в един замислен удар, неговият дял ще е 40 000 лири. Именно Бигс намира Питър, който може да кара дизелови локомотиви.

Пощенският влак Глазгоу-Лондон се състои от 12 вагона. В първите два след дизеловия локомотив са превозвани пари от най-различни банки в Шотландия. Благодарение на връзките с подземния свят …