На кафе с Владко Ангеловски: най-добрата бариста на Македония

Днес ще ви заведа на кафе в Скопие, при една от най-добрите баристи на Балканите – Влатко Ангеловски. Неговото място в Скопие се казва Drip. Ако имате път натам, задължително го посетете, това е учебник по Start up бизнес, свободно предприемачество и качествено кафе. Типично в стила на най-добрите западни независими кафенета. Всичко е направено и събирано от всякъде, защото собственикът е започнал от дъното. Всеки предмет, дори и вехт, дори и износен има безценна историческа и културна стойност, защото е изключително скъп. Въпреки че няма да намерите скъпи мебели, дизайнерски решения или каквото и да е напомнящо как безразборно са харчени пари. Точно това е вълната в момента в Щатите и в Англия, където се дава шанс и път на момчета като Влатко, slumdogs, проправили си сами пътя нагоре сами. От 2/3 седмици Влатко и приятели са започнали да пекът кафе. Имат две точки в Скопие. Това е свобода, бизнес и предприемачество в истинския му вид. Надявам се и ние в България някой ден да го имаме.

От колко време се занимаваш с кафе?

  • От 20 години, през 2008 в Атина, правих курс. Първата ми работа бе при главните дистрибутори на Ла Марцоко в Македония. Там реално научих много.

Къде другаде си карал обучение?

  • Гърция, Италия- Триест, България- София…

Работил ли си извън Македония?

  • Имал съм много възможности, но винаги се връщах в Македония. В Италия бе голямо предложение, но Македония си е моето. Това тук ми осмисли живота, моята мечта.

Ходил ли си на бариста състезания?

  • О, да, най- големия ми успех бе във Виена.

От къде взимате зелените зърна?

  • Взимаме ги директно от фермерите.

Къде ви е пекарната?

  • В Куманово, недалеко от Скопие.

Каква е машината?

  • Промак, 15 кг.

Къде продавате сега?

  • Само в Скопие се продава.

Каква ти е кафе машината?

  • Фаема. Няма лоша машина, ако ти не знаеш да правиш кафе. Как си го смлял, колко грама си сложил. На каква температура си вдигнал млякото. До колко можеш да си играеш с пяната…

С колко грама правите кафето?

  • 10 г.

Какво ви е запазената марка?

  • Чистене на машината, на филтрите и на водните филтри.

Има ли други, които печат като вас кафе?

  • Има, но ние сме най-добрите.

Автор: Илиян Кузманов

Материалът е предоставен от Фондация Арт Ангел и основателя ú Илиян Кузманов с единственото желание, България да е едно по-добро място за живеене!