Националната програма „Родителски срещи в бар“ посети Пазарджик

Първите разговори за вредата от алкохола трябва да се проведе на 10-11 годишна възраст

Снимка: Архив

Тази седмица първата по рода си програма за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни в България се срещна с учителите и психолозите в Пазарджик и областта, за да заговори за добрия живот на децата и значимите теми в порастването. Защо е важно да напомним на родителите, че първият разговор трябва да се проведе на възрастта на 10-11 години, как да развенчаваме митове и да предоставяме правилна информация бяха част от акцентите в разговора между специалистите и учителите. „Най-важното е да бъдем честни с децата – именно доверието остава ключово във връзката, а загубим ли го с лош пример и неверни твърдения, трудно може да ги убедим в смисъла на съветите ни“, разказа Яна Алексиева от Асоциация „Родители“, която е психолог в програма.

„Родителски срещи в бар“ е инициатива на спиритсБЪЛГАРИЯ – Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. За пета поредна година националната програма се среща с родителите, учители и психолози в нетрадиционни срещи, които целят да отложат първата среща на децата с алкохола.

„Статистиките показват, че именно това е възрастта, когато трябва да започнем превенцията. Целта ни е да заговорим с двете най-важни личности в живота на детето – родителите и учителите, а те на свой ред да напомнят, че ранната консумация застрашава здравето му и влияе на социалното му развитие. Всеки един от нас е отговорен не само като родител, но и като човек, като представител на това общество“, коментира екипът на спиритсБЪЛГАРИЯ. Представители на програмата планират срещи в Пазарджик и областта, които да продължат важната тема с родителите и учителите на четвъртокласниците.