Намалява броят на доброволните кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик

Намалява броят на доброволните кръводарители, които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик от началото на годината. Едва 38 са доброволците, които са кръводарили по желание до края на месец май 2023 г. За същия период на миналата година те са били 95, а за цялата 2022 г. – 196. Година по-рано доброволните кръводарители са били 74. Данните обяви началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева по повод 14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.
5148 са кръводарителите за 2022 г. От тях мъжете са 4104, а жените 1044. 837 са дарилите за първи път. 169 от дарителите са били на възраст до 20 г, а 107 над 60 г. 3006 са кръводарителите във възрастовата група между 30 и 45 г. Статистиката показва, че за една година кръводарителите са се увеличили с 521, но в повечето случаи се дарява за близък роднина или приятел.
От началото на тази година до края на месец май кръв са дарили 2167 кръводарители. Мъжете са 1733, а жените са 434.
Средно около 21-22-ма човека на ден даряват кръв, показват данните на Кръвна банка.
„В Световния ден на кръводаряването искаме да благодарим на всички доброволни кръводарители и изобщо на всички хора, които кръводаряват. Пожелаваме им да бъдат живи и здрави и да не се отказват да помагат не само на своите близки, а и на тези болни или пострадали, които се нуждаят от кръвопреливане“, пожела д-р Стоева.
Човешката кръв няма заместител и редовното кръводаряване има решаващо значение за осигуряване на достатъчно количество кръв и кръвни съставки, които са необходими за лечението на нуждаещите се пациенти.
Световният ден на кръводаряването има за цел и да популяризира и да привлече вниманието на обществеността към доброволното и редовно осигуряване на достатъчно количества безопасна кръв безвъзмездно, за да се подкрепи лечението и да се спаси животът на болни и пострадали хора.
В България мотото на тазгодишната кампания е „Дарете кръв, дарете плазма, споделяйте живота, споделяйте често“.
Световният опит показва, че безвъзмездното кръводаряване е източникът на най-безопасна кръв, защото има най-малка вероятност доброволец да предаде животозастрашаващи инфекции, като вируси на ХИВ и хепатит.
Кръводарител може да бъде всеки, който е на възраст между 18 и 65 години и няма медицински противопоказания за даряване на кръв.