Над 32 000 ученици преминаха обучение по енергийна ефективност от EVN

Инициативата на EVN за обучения по енергийна ефективност в училищата отбелязва 10 години от своето създаване

Снимка: EVN

Над 32 000 ученици в Югоизточна България преминаха обучение по енергийна ефективност от EVN, която отбелязва своята 10-годишнина този месец. Програмата за обучение „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология” стартира през 2009 г. с ученици от 2-ри клас в 25 училища. Целта на инициативата е изграждане на самосъзнание сред подрастващите за разумно, ефективно и безопасно използване на енергията и природните ресурси.

 

През годините интересът от страна на училищата към инициативата се повиши и през учебната 2018/19 г. участват общо 57 училища с 12 000 ученици. Обхватът на програмата също беше разширен – обученията се провеждат във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас.

 

Занимателните уроци „Часът на Иви и Енчо” се провеждат от преподавателите в 4 учебни часа през годината в Часа на класа. За целите на обучението EVN България разработва и безвъзмездно предоставя одобрени от Министерство на образованието и науката (МОН) материали, полезни и занимателни подаръци за учениците и класа.

 

В рамките на кампанията през последните години EVN организира и конкурс за изработване на макет на тема „Екологичен град“, в който потреблението на енергия и вода е ефективно, разумно и екологично. Конкурсът е насочен към децата от 4-ти клас, а победители в конкурса през последните години бяха училища от области Стара Загора, Бургас и Пловдив, които спечелиха големите награди – спортни площадки, открита класна стая, интерактивна дъска с тъчскрийн и др.

 

EVN България организира „енергийни уроци” в училища от всички 9 административни области, които се обслужват от компанията – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

 

Инициативата на EVN България е одобрена от МОН и се осъществява в партньорство с регионалните управления по образование (РУО).