Над 30 000 са прегенерираните сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за по-малко от 4 часа

Общият брой на прегенерираните зелени цифрови сертификати за ваксинация срещу COVID-19  надхвърли 30 000 броя за по-малко от 4 часа. „Информационно обслужване“ въведе в експлоатация системата за преиздаване на документите в европейски формат днес в 14.00 ч. Тя е разработена с цел максимално улеснение на гражданите, които не е необходимо да посещават личните си лекари или ваксинационните центрове, поставили ваксината.

Притежателите на вече издаден сертификат могат да преиздадат документа в европейски формат от сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, секция „Аз и моето семейство“.  За целта трябва да се въведе ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН), получен при регистрацията на поставената доза в Националния регистър на имунизациите. НРН може да бъде открит в стария сертификат, в колонката „Национален референтен номер“. Системата позволява изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно. Генерирането на сертификата не изисква квалифициран електронен подпис (КЕП).

България е една от седемте държави в ЕС, които започнаха издаването на европейски зелен сертификат от 1 юни, въпреки че регламентът на ЕК влиза официално в сила месец по-късно. Другите държави са Гърция, Германия, Хърватия, Дания, Полша и Чехия. Общо 13 са страните, които успяха да интегрират системите си с централизираната на ЕК.