Над 2 000 души се събраха в Пещера на празник на яйцето

Известният кулинар Иван Звездев бе основно действащо лице в провелото се днес Кулинарно шоу посветено на Световния ден на яйцето.

Повече от две хиляди души се събраха в центъра на града, за да се насладят на вкусните гозби, десерти и нетрадиционни ястия подготвени от общо петнадесетте групи участници в празника.

Община Пещера осигури шатри, пейки и маси за специалитетите. Храните приготвиха : ПГХВТ,,Атанас Ченгелев”, ОУ,,Петко Рачов Славейков”, ОУ,,Св.Патриарх Евтимий”, ОУ,,Любен Каравелов”, НЧ,,Сергей Румянцев 1909”- с.Капитан Димитриево, ДЦПЛУ – гр.Пещера, Ресторант „Плажа“, Ресторант „Лазур“, Ресторант „Неат“, НЧ „Зора 1903“ с.Радилово, Сладкарски цех „Тамос 71” ЕООД, НЧ „Просвета 1911“ с.Розово, НЧ „Никола Й.Вапцаров 1903“ с.Бяга и Клуб на пенсионера ,,Надежда” -гр.Пещера.

Старт на програмата сложиха прекрасните изпълнения на децата от от Центъра за подкрепа на личностното развие – ОДК Пещера, а докато те танцуваха посетителите можеха да разгледат щандовете с кулинарни изкушения.

Всеки от „отборите“ презентира своите предложения, като голяма част от тях се оказаха наистина уникални по своя характер.

Жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който заяви, че за него е удоволствие да открие първото издание на Кулинарното шоу в Пещера. „Искам да благодаря на всички хора, които са днес тук – училища, читалища, ресторанти от община Пещера и региона, които ще покажат своите ястия приготвени от яйца. Но, скъпи приятели, всичко това нямаше да бъде факт ако не бяха и нашите спонсори – това са както чухте -„Биовет АД“, ЕТ „Ангелов“ – Иван Ангелов и Щерьо Тахов – „Земеделски стопанин“ и разбира се до нас винаги е бил и „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, благодарение на тях можем да се почерпим и с по чаша червено вино. На всички вас, присъсващи пожелавам много добри емоции, благодаря на моите колеги от админстрацията на Община Пещера, които организираха това хубаво събитие, на всички ви желая много здраве и много успехи, нека да се наслаждаваме и да почетем Международния ден на яйцето, бъдете здрави!“

Фирмите производителки на яйца също изненадаха посетителите като за тях имаше сурови и варени яйца. Атракция за посетителите бяха тематичните игри с участници от публиката.

ЕТ „Ангелов“ – Иван Ангелов и Щерьо Тахов – „Земеделски стопанин“ осигуриха яйца за поизводителите на блюдата с вкусни сюрпризи и яйцата, с които Иван Звездев приготви своя специалитет:

„Яйца на чалбур“
Необходими продукти

4 яйца
400 мл пилешки бульон
60 г краве масло
1/4 ч.л. кимион
2 стръка пресен лук /зимата се използва праз /
150 г кисело мляко
сол и черен пипер на вкус, кимион
червен пипер за поръсване

За доброто настроение на пещерци се погрижи фолклорната певица Ангелина Милева. Празничната проява завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха от малки до големи пещерци и гости на града.