Над 160 са украинците, получили убежище на територията на област Пазарджик

Снимка: БТВ

Официално регистрираните украински граждани на територията на област Пазарджик до мамента са 161 души, като те настанени в общините Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище, Велинград, Белово и Стрелча. Това съобщи областният управител на Пазарджик Иван Васев по време на заседание на Областният щаб за подпомагане на лица, потърсили временна закрила от войната в Украйна.

Разбаротена е и  автоматизирана информационна система за регистрация на пристигащите в страната ни бежанци. Данните ще се въвеждат и генерират автоматично за получаване на личния номер на всеки чужденец. 12 са служителите на ОДМВР Пазарджик, които са преминали обучение за работа със системата и ще работят и по места във всички РУП. Диркеторът на на ОДМВР комисар Петко Шотлеков допълни, че се разчита на общините по места да подават своевременно информация до полицията за украински граждани в частни квартири, домове и места за настаняване, за да бъдат установени, регистрирани и проверени от служителите на МВР.

Продължава набирателната кампания на БЧК в подкрепа на хуманитарната криза в Украйна. Офисите на организацията работят във всички общини. Директорът на на ОСБЧК Пазарджик Живко Дишков допълни, че основният ресурс е насочен за Украйна, но паралелно с това се подпомагат активно и украинските граждани на територията на цялата област.