Над 100 деца взеха участие в арт конкурса „Най-красива малоконарска тиква“, организиран от Десислава Кабурова

Земеделският производител Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре инициира конкурса „Най-красивата малоконарска тиква“. Целта бе местни деца да нарусуват традиционна малоконарска тиква, както я виждат през техните очи. Участие взеха деца от „ОДЗ „Детство“, ОУ „Кирил и Методий“, както и деца, участващи в танцовия състав към читалище „Просвета“ в селото.

Целта на конкурса е да популяризираме българска тиква, чието производство е традиционен поминък за голяма част от хората в Мало Конаре. От близо 10 поредни години отглеждам тикви „Матилда“ . С наближаването на „Хелоуин“ , покрай мен винаги настъпва една вълна от много положителни  емоции.  С всяка изминала  година отчитам ръст с покачване на търсенето на тикви около празника. Големите хранителни вериги всяка година проявяват голям интерес към моите тикви„, обясни организаторката.

Победителите бяха избрани от 3-членно жури, като участниците бяха разделени в три възрастови групи – от 3 до 6 години, от 7 до 10 години и от 11 до 14 години. Първите трима във всяка една от възрастовите групи получиха тематични награди, като за всеки един от участниците бе предвидена  грамота и символичен подарък.

Доколкото знам, до момента в Мало Конаре земеделски стопанин не е организирал подобен конкурс за деца. Изключително радостна съм, че участниците са страшно много.  Над 100 рисунки ми бяха предадени от малките участници. Трудно ми е да повярвам, че децата проявиха талкова голям интерес. Като организатор на конкурса лично съм разгледала всяка една картина от всяко едно дете. Всяка една си има своят стил, своята красота, своя живот! Искам да благодаря на всички деца, които взеха участие в конкурса. Съжалявам, че не мога лично да Ви наградя и да се запозная с Вас, в предвид епидемичната обстановка в страната! Честито на печелившите! Бъдете здрави!„, уточни Десислава Кабурова.

Въведените санитарни мерки заради коронавируса не позволяват децата да бъдат на градени лично. Затова наградите и грамотите ще бъдат предадени на директорите на детската градина и училището в селото.

Всички рисунки ще бъдат залепени на витрините на сградата на читалището в Мало Конаре, където ще могат да бъдат разгледани от всички желаещи.