Наблюдавано за първи път: Звезда погълна планета

Снимка: Actualno.com

Учени за първи път са наблюдавали умираща звезда, която поглъща планета, което дава представа за очакваната съдба на Земята след около 5 милиарда години.
Но когато Слънцето най-накрая погълне Земята, това ще предизвика само „малка пертурбация“ в сравнение с тази космическа експлозия, твърдят американските астрономи.

Смята се, че повечето планети свършват, когато звездата-носител изчерпи енергията си, превръщайки се в червен гигант, който се разширява масивно, поглъщайки всичко, което има нещастието да се окаже на пътя му.

Астрономите и преди са наблюдавали ефектите преди и след този процес, но никога досега не са улавяли планета в процес на поглъщане.
Кишалай Де, докторант в Масачузетския технологичен институт в САЩ и водещ автор на новото изследване, казва, че случайното откритие се е развило като „детективска история“.

Звездата се намира в галактиката Млечен път, на около 12 000 светлинни години от Земята, близо до съзвездието Акуила, което прилича на орел. Де е търсил двойни звездни системи, в които по-голямата звезда отхапва от спътника си, създавайки невероятно ярки експлозии, наречени изблици.

Но данните показаха, че този изблик е заобиколен от студен газ, което подсказва, че не е двойна звездна система.

А инфрачервеният космически телескоп на НАСА NEOWISE показа, че месеци преди изблика в района е започнал да се издига прах.
Още по-загадъчно е, че избликът е произвел около 1000 пъти по-малко енергия от наблюдаваните досега сливания между звезди.

Звездата, която е доста подобна на Слънцето, е погълнала планетата за период от около 100 дни, като е започнала с отхапване на краищата ѝ, при което е изхвърлила прах.

Яркият взрив е настъпил през последните 10 дни, когато планетата е била напълно унищожена, когато се е потопила в звездата.
Мигел Монтарж, астроном от Парижката обсерватория, който не е участвал в изследването, отбелязва, че звездата е била с хиляди градуси по-гореща от планетата.

Но дори преди да бъде погълната, Земята вече ще бъде „доста негостоприемна“, защото умиращото Слънце вече ще е изпарило всичката вода на планетата, добави Маклауд.

Източник: „Дарик“