Музеят на Лондон събира мечтите и сънищата от времето на Covid пандемията

Снимка: Amazing articles - traasgpu.com

Музеят на Лондон обяви в четвъртък проект за събиране на мечтите на лондончани по време на пандемията от коронавирус като начин за документиране на въздействието на кризата, предаде АФП.

Животът на жителите на британската столица се е променил „не само от ден за ден“ заради пандемията, но и „във връзка с това как спим и мечтаем“, казват от музея.

Проектът, наречен „Пазители на съня“, ще има за цел да събере мечтите под формата на устни истории. Той също така ще изследва какво прозрение могат да предложат сънищата за психичното здраве и начините за справяне с външния стрес, особено по време на криза. Според проучване на King’s College London / Ipsos MORI от юни, глобалната криза COVID-19 може да затрудни ума не само в будно състояние, но и по време на сън.

Музеят на Лондон започва инициативата в партньорство с Музея на мечтите, базиран в Западния университет в Канада. Фотейни Аранини – дигитален куратор в Музея на Лондон,  заяви, че записването на сънищата ще му позволи да „документира ключов споделен опит от пандемията“, както и да разшири определението за „музеен предмет“. „Традиционно, когато музеите събират сънища, това е под формата на художествено впечатление, например картини или рисунки, повлияни от събитията. Това обаче често може да отдели мечтата от мечтателя“, каза тя. „Ще събираме сънищата като устни истории от първо лице с цел да осигурим по-емоционален и личен разказ за това време за бъдещите поколения“, добави тя.

Шарън Сливински – създател на Музея на мечтите, каза, че изследването с Мезуя на Лондон „има за цел да предостави богат ресурс за по-нататъшно разбиране на значението на мечтания живот като механизъм за работа чрез социални конфликти“. Проектът ще се проведе през февруари 2021 г. , като обществеността е поканена да говори за своите мечти по времето на COVID-19 с международен екип от обучени експерти. Разговорите ще продължат приблизително половин час и след това ще бъде обсъдено дали да бъдат включени в проекта.

Изтачник: Actualno.com