МОН: Новата учебна година започва присъствено независимо от Covid-19

Ако се създаде огнище на заразата в дадено училище обаче, то ще преминава в смесена или дистанционна форма

Снимка: в. "Банкеръ"

Новата учебна година ще започне присъствено, въпреки пандемията от КОВИД-19, реши Отрасловият съвет към МОН. Решението важи за всички класове и ученици. При непредвидени и извънредни обстоятелства свързани с развитието на заболеваемостта, то може да бъде променено.

Образователното министерство заяви наскоро, че обмисля три варианта за старт на новата учебна година – присъствена, смесена и изцяло дистанционна форма на обучение. Последният вариант обаче предизвика недоволство сред някои родители. Засега нагласата е учебната година да стартира в присъствена форма, но при спазване на мерки като дезинфекция и дисциплина. Ако се създаде огнище на заразата в дадено училище обаче, то ще преминава в смесена или дистанционна форма.

Заради КОВИД-19 училищата затвориха врати през март и децата преминаха към дистанционна форма на обучение. Така те учеха до края на срока. Дистанционната форма сще се узакони с поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, които вече бяха приети на първо четене в парламента. Тази форма ще се прилага при извънредни ситуации, грипни ваканции или при индивидуални случаи.