Модел яхт клуб-Пазарджик с 24 медала от Държавното първенство по корабомоделен спорт и Националните ученически състезания

От 17 до 19 юли пазарджишкият Модел ях-клуб отново събра в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик общо 57 състезатели от цяла България като домакин на две състезания от националния календар по корабомоделен спорт. Пазарджишките корабомоделисти спечелиха общо 24 медали – 9 златни, 8 сребърни и 7 бронзови, а детският отбор на пазарджиклии се класира на трето отборно място.

В първото състезание, 32 деца, на възраст 3-12 клас, разпределени в 8 отбора от Пазарджик, Харманли, Русе, Каварна, София, Габрово, Димитровград се състезаваха в две възрастови групи на Националните ученически състезания, организирани от МОН, Националния дворец на децата – София, Фондация „Еврика“ и Българската федерация по корабомоделен спорт за класoве „М“ и “NS”.

За първи път в историята на състезанието, три отбора се класираха на първо място с еднакъв брой точки във втора възрастова група (8-12 клас). Това са тимовете на Националния дворец на децата, Спортен модел клуб „Емил Димитров“ – Харманли и на Каварна.

В групата на най-малките (3-7 клас), отборът на пазарджишките състезатели от Модел яхт – клуб – Пазарджик, съставен от Анастасия Бончева, Красимир Неделев и Веселин Чавдаров, завоюва отборно третото място. Купата за първо място отива в София с тима на Националния дворец на децата, а за второто в Харманли.

За Пазарджишките корабомоделисти в юношеското състезание, медали спечелиха Веселин Чавдаров, 9 г. – златен в клас „ЕCO start“ и бронзов в клас „Мini expert“, който е със същия резултат и на Държавното първенство – 1 златен и един бронзов. Със сребърни медали са Красимир Неделев – 10 г., в клас„ F4 A” и Анастасия Бончева, 11 г..

Най-малкият участник тази година е 6-годишният Мариян Досев от Националния дворец на децата в София, който се състезава в клас „F4 A”, а на тренировките управлява и малка яхта.

Паралелно с Националното юношеското състезание, Пазарджик бе домакин и на първия кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт, в класoве „М“ и “NS” и радиоуправляеми скоростни модели – класове “FRS-ECO”. Участие в него взеха 25 състезатели от Пазарджик, Варна, Харманли, Димитровград, София, Русе.

От пазарджишките корабомоделисти, медали за Модел яхт клуб – Пазарджик спечелиха Димитър Марков – 3 златни, 1 сребърен и един бронзов; Петко Петков – 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов; Димитър Димитров – 2 златни и 1 сребърен; Стефан Марков – 1 сребърен и 2 бронзови; Георги Георгиев – 2 сребърни и 1 бронзов; Веселин Чавдаров – 2 златни и 1 сребърен; Красимир Бончев – 1 бронзов; Красимир Неделев – 1 сребърен и Анастасия Бончева – 1 сребърен.

Вторият кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт състезания ще се проведе в Русе от 18 до 20 септември 2020 година.

Държавното първенство се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, като корабомоделизмът е един от спортовете, който е с ежегодна общинска субсидия – пример, който част от другите клубове в страната се надяват да въведат и в своите общини.