Мним ухажор мами жени в интернет: Превели му 20 хил. лв. по сметката

Снимка: Expert.bg

Досъдебно производство се води в пловдивския отдел „Икономическа полиция” във връзка с постъпили сигнали за осъществени измами чрез интернет, жертви на които станали две жени от областта. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Пловдив. Според събраните до момента данни потърпевшите, като потребители на платформи за социална комуникация, били въвлечени в престъпната схема след контакт с профил на мъж.

Той се представил за американски гражданин със значително материално и финансово състояние, а диалогът се случвал чрез програма за безплатен превод на чужди езици. С комплименти, обещание за сериозна връзка и предложение за брак, жените, заблудени от събеседника си внесли общо над 20 хиляди лева в посочена от него банкова сметка. Предлогът бил да се освободи от мито изпратен им скъп подарък.

Вчера е проведена спецакция, при която бил арестуван заподозрян като участник младеж на 20 години, от Великотърновска област. От адреса му е иззета цялата сума, получена по банков път от двете жени, на които са възстановени парите. Конфискувани са и компютърни конфигурации, мобилни телефони и СИМ карти, банкови карти и други веществени доказателства. Допълнително е открито и наркотично вещество, реагирало на полевия тест на амфетамин. Документирането на случая продължава, съобразно указанията на наблюдаващия районен прокурор. Проверяват се и добити в процеса на работата данни и за други пострадали жени от цялата страна.

Преди дни от Районна прокуратура – Пловдив съобщиха за друг вид измама чрез интернет. При нея двойка, която живее на семейни начала, измами други две семейства, свои близки приятели, и изтегли на тяхно име банкови кредити за 90 хиляди лева. Под предлог, че ще им изработят фотоколажи, жертвите са позволили на обвиняемите да снимат лицата им и да направят копие на личните им карти.

От полицията предупреждават хората да бъдат изключително внимателни при осъществяване на контактите си в интернет, особено когато става дума за изпращане на пари под различен предлог.

Източник: Дарик нюз