Младшите посланици от ПГ „Иван С. Аксаков“ представят България в Страсбург

Двама от тях ще представят гимназията, Пазарджик и България в рамките на минута

Снимка: ПГ "Ив.С. Аксаков"

19 момичета и момчета от пазарджишката Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ на 26 октомври ще са представителите на България в поредното издание на „Евроскола“ в Страсбург.

Младшите посланици на Европейския парламент от Пазарджик за един ден ще заместят европейските народни представители, заедно със свои връстници от общо 24 държави на Европейския съюз. Разпределени са в 6 многоезични групи, за да дискутират по теми като Екология, Регионална политика, Миграция и интеграционна политика, Младежка заетост, Култура.

Младшите посланици Стела Нешева и Трифон Аврамов, които са и абитуриенти тази година, са избрани от колегите си да представят гимназията, Пазарджик и България в 1 минута. През това време на огромно пано, над 500 младежи от 24 държави ще виждат кадри на пазарджишките фотографи Александър Иванов и Никола Колев, запечатили емблематичната за Пазарджик стара часовникова кула и богатството на българската фолклорна традиция – танцуващата „Чудесия“.

„Много е трудно да представиш в една минута държавата, която от 13 века е на картата на Европа и училище, което е със столетна история. Невъзможно е!“, споделят двамата презентатори от „Аксаков“, Стела и Трифон. „Как да събереш в три снимки богатството на Отечеството ни? На тези 11 хиляди кв. км. има такава съкровищница от традиции, природа и човешко многообразие. Но правилата са си правила и трябва да се спазват“, възкликват младежите.

По време на своя парламентарен ден на 26 октомври в Страсбург, около 500 европейски ученици, заедно с възпитаниците на Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик, ще участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, ще разискват и гласуват резолюции, като дебатите ще се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик получи най – високата оценка за училище посланик на ЕП и спечели първото място в Програмата на Информационното бюро на ЕП в България в оспорвана надпревара с 30 училища от цялата страна. На 1 юни Гимназията официално бе сертифицирана и получи и плакет „Училище посланик на ЕП“, връчен лично от ръководителя на Бюрото в България Теодор Стойчев.

На 26 юни дойде и голямото признание за труда на 19-те пазарджишки ученици и училището им. Гимназията е единствената в Програмата с две награди за една сесия – участие в Страсбург за специална сесия на програмата „Евроскола“ и специализирано обучение в Брюксел за един учител- старши посланик.

Като най-добра практика в програмата е посочена инициативата им за симулация на европейски избори, по правилата на Изборния кодекс, под мотото „Избират учениците, не решават учителите!“.

На въпроса ще гласуват ли на евроизборите през май 2019, имащите право на глас младежи от групата отговарят с категоричното „ДА!“. „Това е основно мое право, което приемам като гражданско задължение. Следващият Европейски парламент ще е избран от мен, от Вас, от връстниците ми, с които ще бъдем в една зала на 26 октомври в Страсбург.“, е категоричен Сашко Пенев, който през юни бе един от 7-те хиляди младежи, които се включиха в изданието на Европейското младежко събитие European Youth Event, #EYE2018 в Страсбург. Сашко и Трифон за втори път ще заседават в голямата парламентарна зала в Страсбург и не крият амбициите си, че след като завършат висшето си образование да работят за интересите на България в тази сграда.

За тази учебна година, младшите посланици обещават още вълнуващи срещи на европейска и национална тематика. Вече им гостува посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, ден след завръшането си от Страсбург ще се срещнат с евродепутата Светослав Малинов.