Младежи на 17, 20 и 29 години извадиха трите Богоявленски кръста във Велинград

С традиционния Богоявленски водосвет и ритуално хвърляне на Свещения кръст, при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки във Велинград бе отбелязан големият християнски празник Богоявление- Йордановден.

Тържествена света литургия бе отслужена и в трите велинградски храма: “Свети Георги“, „Света Троица“ и „Успение Богородично”. С литийно шествие хората стигнаха до двата минерални басейна, определени от енорийските свещеници за хвърляне на Кръста в кварталите Лъджене и Каменица, и до езерото „Клептуза“ в кв. Чепино.

8 младежи скочиха за кръста в големия басейн на Централен минерален плаж. След 10- минутно търсене християнският символ бе изваден от 20-годишния Ангел Йовчев. Шампионът на ПК „Белмекен“ се хвърля за кръста трета поредна година и го изважда от водата за втори път.

Две момчета скочиха за кръста, който бе хвърлен след водосвета от отец Антон и бе намерен и изваден от 17- годишният Димитър Смиленов.

Очаквано най-голяма бе конкуренцията за кръста в кв. Чепино. В ледените води на езерото „Клептуза“ се хвърлиха 26 куражлии. Кръстът бе изваден от 29-годишния Михаил Карамихайлов. След това всички смелчаци се хванаха на традиционно мъжко хоро.

Зам. –кметът на община Велинград Светла Томова поздрави присъстващите и тези, които се хвърлиха в богоявленските води, като им пожела здраве и благоденствие.