Митрополит Николай откри сградата на новото Архиерейско наместничество в Пещера

Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър“ на 26 Октомври , по случай големия християнски празник – Димитровден. Храмът е единствен в общината, посветен на великомъченика. В богослужбата съслужение взеха свещеници от храмовото духовенство, както и духовници от Пловдивска епархия, епископи и архиереи.

Игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий донесе частица от светеца, която се съхраняваше в Бачковската света обител. Пристигането на реликвата бе отбелязано с продължителен църковен звън на камбаните. По-късно стана ясно, че мощехранителницата ще остане в катедралния храм в Пещера. „Дошъл съм да се помоля за благоденствието на жителите в нашата община и за щастливото бъдеще на нашия духовен град“, каза Младенов след като се поклони пред мощите на Св. Димитър.

За да се поклонят пред светеца тук пристегнаха кметът на Пещера Йордан Младенов, неговите заместници, Трендафил Величков-областен управител, генерал -майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, кметовете на Брацигово и Батак, граждани и миряни от областта.

Десетки миряни бяха дошли в молитвено мълчание да запалят свещ и измолят здраве, щастие и късмет за своите близки и родственици. Горещи молитви бяха отправени в памет и упоменание душите на онези, които не са сред нас.

В края на светата Литургия митрополит Николай благодари на Кмета : “ Познавам Ви като добър християнин, като човек, който обича България, който никога не е отказал съдействие на храмовете в този град. Знаем, че във време на кризи и изпитания, никому не е леко. Християните са хора благодарни. Християните Ви следят с очите на сърцата си. И са Ви благодарни. И аз изказвам от тяхно име и своята благодарност за това, което правите като съработник Христов. Сигурен съм, че си давате сметка, че не без Божие знание Вие сте кмет. Защото всяка власт е от Бога дадена. Вие не сте заграбил властта, Бог Ви я е дал. И ние благодарим, че Господ е проявил към нас своята милост като е дал Кмет да бъдете Вие. Пожелавам Ви да се радвате на много успехи, уверявам Ви, че в Мое лице имате верен духовен приятел. Уверявам Ви, че се моля за Вас. Благославям Ви Бог да Ви помага. Уверявам Ви, че божият народ Ви обича и Ви е благодарен за грижите, които проявявате за него. Това е добър народ. И аз Ви се радвам и съм щастлив, че го правите с чисто сърце.“

Днес беше осветена и новата сграда на Архиерейското наместничество в Пещера.

По думите на митрополит Николай, тази сграда ще е „място в което ще се събират хора сеячи на Божието слово“. Архитект на постройката е Младен Китов, който е проектирал постройката. Тя е изградена безвъзмездно от Валентин Василев. Митрополит Никола допълни : “ За строежа на Архиерейското наместничество неоценима помощ оказа кметът на Пещера Йордан Младенов. Г-н Кмете, най-важното в живота на Църквата не са сградите от камък и тухли. Важен е духовния градеж. Ние се радваме, че имате достойно място в това дело. Благодарим на Бога, че светската власт има духовно съзнание във Ваше лице. Благодарим, че нни подпомогнахте, подкрепихте и съдействахте във всяко отношение в църковния живот.

В знак на благодарност г-н Младенов бих искал не за да отнема наградата, която Бог Ви е приготвил, да Ви връча преди всичко за насърчение на другите, защото Вие сте смирен и няма да се възгордеете от това, да връча благодарствена грамота, едно скромно зачитане и признание на Вашият благословен от Бога труд. Който прави добро, дава на заем Господу, и той ще му отплати за неговото благодеяние. Оценяваме по достойнство оказаната от Вас помощ и подкрепа. Приемете в знак на почит и икона с образ на нашия Господ и спасител. Иисус Христос да Ви благослови, да Ви помъдрява, да Ви вдъхновява, да Ви пази, и да Ви дава благословен успех! Благодарим !

Последва освещаване от духовенството на новото Архиерейско наместничество. Богомолците имаха възможността да разгледат вътрешните помещения и условията за работа. Йордан Младенов връчи на митрополит Николай дар за новото Архиерейско наместничество.