Министър Каракачанов: Докато аз съм министър този полигон ще съществува

По думите му полигонът функционира от 1955 г. Нямат основания твърденията, че с дейността му се замърсява околната среда и има опасност за жителите на селото

Снимка: Областна администрация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства на демонстрацията на бойните способности от формирования от 68-ма бригада „Специални сили“ на Специализирания учебен център „Црънча“.

Той бе запитан за бъдещето на полигона край пазарджишкото село Црънча, където тренират Специалните сили, срещу съществуването , на който се обявиха жителите на селото. Министърът заяви: „Докато аз съм министър този полигон ще съществува“. По думите му полигонът функционира от 1955 г. Нямат основания твърденията, че с дейността му се замърсява околната среда и има опасност за жителите на селото. „Не съм станал министър на отбраната, за да развалям, да събарям и да закривам. Имам за цел да възраждаме Българската армия, да я правим по-боеспособна и да я развиваме“, каза още министър Каракачанов.

След приетото правителствено решение отпреди 2 години за отпускане на три милиона лева за подобряване на условията на полигона предстои да бъдат изградени столова и спални помещения.“Искаме модерна армия, необходимо е да погледнем малко по-модерно на нуждите на армията. Това е моята философия“, каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След успешното приключване на действията министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави участниците и подчерта: „Те са професионалисти, добре тренирани, добре ръководени, разполагат с модерна техника. Необходимо е да има отношение и от страна на военното и цивилното ръководство към Силите за специални операции и аз съм сигурен, че тези момчета никога няма да посрамят България“.

Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев изрази удовлетворение от показаното на днешния ден в рамките на учението за сертифициране на тактическа група за специални операции. „Работим постоянно с чужди партньори и аз съм убеден, че българските Специални сили по нищо не отстъпват на най-добрите. Нито като физическа и психологическа подготовка, нито като изпълнение на задачите“, каза още той.

Оценка на подготовката и на способностите на тактическата група за специални операции ще даде комисия, назначена от Щаба на отбраната. Учението наблюдават и офицери от Полша, под чието командване ще бъде тактическата група от 1 януари следващата година. В продължение на седмица военнослужещите отработват редица дневни и нощни действия в различни местности.

На деня за демонстрация на способности на СУЦ „Црънча“ присъстваха още представители на местната и централната власт, народни представители, висши военни и др.