Министър Ангелкова обсъди във Велинград проблемите около кризата с COVID -19

Хотелиерите, ресторантьорите и фирмите, ангажирани с туризъм във Велинград, поставиха своите проблеми

Снимка: Община Велинград

Министърът на туризма Николина Ангелкова днес посети Велинград. По инициатива на Министерството и с домакинството на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев в голямата заседателна зала на общинска администрация се проведе работна среща на тема „Летен сезон в условията на COVID -19”. Присъстваха и заместник-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, д-р Фани Петрова /Директор на РЗИ-Пазарджик/, д-р Петко Митев /Директор на ОДБХ – Пазарджик/, Таня Димитрова – / Директор на РД на КЗП –Пловдив/, заместик-кметовете Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, както и представители на туристическия бранш в региона.

Министър Ангелкова подробно разясни мерките на правителството и ЕС , които са в подкрепа на бизнеса и конкретно на сектор „Туризъм” и „Транспорт” – намаляването на ДДС до 9 %, мерките за заетост – 60/40 и 80/20, безлихвените заеми, както и най-новата мярка, влизаща в сила от утре, по която от фонд „Безработица” ще се отпускат по 610 лв. на новоназначено безработно лице.


Конкретно за туристическия бранш от тази седмица започва имиджова рекламна кампания за България в четири големи телевизионни канала CNN, BBC, National Geographic и Евронюз, както и проекта „Преоткрий България” с популярни лица от екрана и спорта. За ваучерите в размер на 210 лв за хората на първа линия няма да има ограничение къде да се ползват, уточнява се все още как ще се отчитат счетоводно.

Хотелиерите, ресторантьорите и фирмите, ангажирани с туризъм във Велинград поставиха своите проблеми пред министър Ангелкова основно за намаления брой туристи, страха у хората, помощта на държавата, процедурите за кандидатстване.
В заключение д-р Коев заяви, че в създалата се ситуация с коронавируса проблемите могат да бъдат решени, стига да бъде сигнализирано за тях и да се обсъждат. В тази връзка министър Ангелкова пое личен ангажимент на въпросите, поставени днес от бранша да бъде отговорено в най-кратък срок.