Експерти от РЗИ и мечето Ози обучават ученици за вредата от алкохола

Програмата Детско полицейско управление е инициатива на МВР, която на територията на област Пазарджик се реализира с участието на Областна дирекция на МВР, РЗИ, БЧК, РУО и др. организации в областта

Снимка: РЗИ

Инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ от РЗИ Пазарджик стартираха участието си във втория етап на поредното Детско полицейско управление. Тема на обученията провеждани от служителите на здравната инспекция е „Вредата от алкохола върху здравето“. Верен участник при изнасянето на уроците е мечето Ози. През тази седмица инспекторите заедно с Ози  посетиха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велинград и ОУ „Професор Ив. Батаклиев“ в Пазарджик.

С помощта на Ози младите полицаи задават въпроси, коментират изнесената от инспекторите презентация и дискутират проблемите, които поражда злоупотребата с алкохола, засегнати в приказката „Най-малкото дяволче и човекът“ от Л. Н. Толстой.

Интерес за малчуганите представляват упражненията с алкоочилата. Всяко дете има възможността да изпълни задача, преминавайки зигзагообразно през конуси с поставени на очите очила. Алкоочилата въздействат върху координацията и волевите движения на участниците, така третокласниците могат да оценят неблагоприятното въздействие на алкохола върху човешките реакции.

В края на урока, всяко дете получи книжка за оцветяване от поредицата на РЗИ Пазарджик „Училище за здраве“  на тема „Приказка за алкохола“.

Оценките, които учениците поставиха на инспекторите варираха от „…6+“ до „10“.

Обученията продължават в СУ „Христо Ботев“ гр. Септември, ОУ „М. Дринов“ гр. Панагюрище и ОУ „П. Р. Славейков“ гр. Пещера.

Програмата Детско полицейско управление е инициатива на МВР, която на територията на област Пазарджик се реализира с участието на Областна дирекция на МВР, РЗИ, БЧК, РУО и др. организации в областта.