Местен туризъм: Стрелча посреща с минерални плажове и исторически забележителности

Над 10 са  и действащите минерални чешми на територията на средногорския град Стрелча

Стрелча. Много добри условия за СПА туризъм има на територията на община Стрелча. Основен ресурс за този вид туризъм е наличието на минерални извори. В Стрелча на разположение на туристите има закрит басейн с минерална вода и няколко открити басейна. Общината предлага отлични условия за развитие на физиопрофилактиката – предотвратяване на заболявания, укрепване и повишаване на жизнените функции на базата на предимно природните фактори.

Към момента функционират четири хотела, които предлагат спа процедури, една къща за гости, както и Градска минерална баня. Основните лечебни процедури, които се предлагат са на основата на електро и светло стимулация, терапия с парафин, подводен масаж, тангенторни вани, сауна, джакузи и солукс.

Над 10 са  и действащите минерални чешми на територията на средногорския град Стрелча, като те са в много добро състояние.  Чешми има и в центъра на града, пред минералната баня, пред минералния плаж, в зоокъта и в парка с миниатюрите. Водата във всяка една от тях е минерална и е предназначена за пиене.

В землището на Стрелча извират 3 извора – „Бански извор“ – с температура 41 градуса, „Топлата чешма“ – с температура 23 градуса и „Банчето“ с температура 31 градуса. Минералната вода от Стрелча оказва изключително благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат. Добре се влияят и някои заболявания на нервната и половата система, както  и проблеми с бъбреците и с жлъчните пътища.

Миниатюри на значими исторически и културни национални обекти също са част от централния парк в Стрелча. Сред макетите са Мадарският конник, Дяволският мост край река Арда, Боянската църква, Църква „Св. Богородица Петричка“, Асенова крепост и Скален макет на скалните образувания разположени северно от средногорския град. Място е отделено и на миниатюра на тракийската гробница Жаба могила, която се намира на 3 км от Стрелча. Особен интерес от страна на посетителите на парка е миниатюрата на паметника на Шипка.

В непосредствена близост до парка с макетите на националния забележителности се намират и паметникът на Хан Аспарух и този на Васил Левски, като автор на мономентът на Дякона е  скулптурата е проф. Величко Минеков. На морената са изсечени имената на членовете на революционния комитет основан от Апостола през 1871г.