Медиците от центровете за спешна медицинска помощ излязоха на национален протест

Снимка: Булфото

Медиците от центровете за спешна медицинска помощ излязоха на национален протест, съобщиха организаторите му от Национален синдикат „Защита“.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна помощ в цялата страна настояват за редица увеличения, между които попадат това на основната заплата на всички работещи, на заплащането при полагане на нощен труд, на средствата за ваучери за храна. Към исканията им е и промяна на категорията труд от трета, тя да премине във втора. Това са част от проблемите, за чието разрешаване настоява медицинският персонал в спешните центрове, посочени от пресцентъра на синдикат „Защита“ за БТА.

Миналата седмица Министерският съвет все решение да отпусне допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев посочи, че до края на годината на медиците от спешните медицински центрове ще бъде отпуснато допълнително възнаграждение между 600 и 150 лв. в зависимост от длъжността. Средствата трябва да компенсират липсата на ковид добавки, които са били осигурени във времето на извънредната епидемиологична обстановка до страната до юни.

Източник: БТА