МВР съветва: Хората да барикадират домовете си срещу крадци

Снимка: tvn.bg

Министерството на вътрешните работи (МВР), получаващо милиарди левове от бюджета за защита на здравето, живота и имуществото на гражданите, насърчава сериозни мерки за самоотбрана чрез рекламни съобщения и съвети. Тези съвети включват барикадиране на домовете, брониране и поставяне на камери за наблюдение, което изисква значителни инвестиции от страна на гражданите.

Най-често крадени обекти

От анализа на МВР става ясно, че най-често предмет на кражби са парични средства в левове и валута, както и накити от благородни метали. Все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника, както и мобилни телефони.

Раздаване на листовки със съвети

В рамките на операцията гражданите получават листовки със съвети за защита срещу кражби. Съветите включват заключване на врати и прозорци, контрол на достъпа до домовете, изграждане на високи огради, поставяне на здрави метални врати, увеличаване на защитата чрез вътрешно осветление с таймер, инсталиране на видеонаблюдение и сигнално-охранителна техника. За скъпи вещи и пари се препоръчва използването на висок клас огнеупорен сейф, здраво захванат за бетонна стена или под, както и поставяне на дограма с антивзломен обков или райбер.

Характерни методи за проникване

МВР анализира, че характерните методи за проникване включват отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси. Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване се извършват между 8:00 и 11:00 часа. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове кражбите са най-често от жилища на ниските етажи, чрез отворени врати на тераси през летния период. През останалите сезони извършителите търсят незаключени врати на жилища.

Препоръки на полицията

Полицията съветва гражданите да бъдат особено внимателни и да следват предложените мерки за защита на своите домове. Въпреки значителните разходи, свързани с тези мерки, те се считат за необходими за гарантиране на сигурността и опазване на имуществото.