МБАЛ-Пазарджик с апел за доброволни кръводарители

Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Пазарджик отправя апел към гражданите на град Пазарджик и областта за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, съобщиха от лечебното заведение.
Отделението има остра нужда от допълнителни кръводарители, които да помогнат за осигуряването на необходимите количества кръв за множество кървящи болни в Хирургично отделение и ОАИЛ. За вливанията на 1 пациент трябват 10-15 сака с кръв, което прави невъзможно близките им да се справят с осигуряването на толкова кръводарители.
Само през последните три дни са влети 63 единици кръв, което е 2-3 пъти повече от нормалното, уточни началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева. Няма как да извършваме дейността си , ако нямаме осигурени достатъчно кръвни съставки, които се получават от дарената кръв. Те са животоспасяващи и решаващи при операции и други медицински дейности. Тя уточни, че дарената дори от един кръводарител кръв може да помогне на трима различни пациенти. Кръводарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да нямат хронични заболявания, както и да не приемат лекарства. Кръводаряването е напълно безопасно и не крие рискове за кръводарителите. Освен това то е и полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.
Всички дарители, които желаят да помогнат на болните и болницата, могат да дарят кръв всеки ден от понеделник до петък в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик в работното време между 07:30 и 13:00 часа.
Задължително условие е да се упомене, че дарената кръв е за нуждите на МБАЛ-Пазарджик, кръвната група не е от значение.