Мария Силвестър и бригадата на Караджов подадоха ръка на семейство на дете със Синдром на Даун и левкемия

Сплотеното семейство, притиснато от несгодите, продължава да мечтае и да търси пътя към по-светли дни

Снимка: bTV

Вчера социалният проект на bTV „Бригада нов дом“ сбъдна мечтата на едно смело и сплотено семейство да имат уютен дом за своите деца. Мария Силвестър, бригадата и Караджов превърнаха мрачното жилище на Надя и Иван в светло пространство, което отговаря на нуждите на малката Мария, засегната от Синдрома на Даун. Момичето се бори и с коварна левкемия. По сигнал на поета Мартин Стратиев така чакано чудо стопли сърцата на родителите и зарадва малкия Ники.

Надя и Иван са щастлива двойка от 10 години. Две от тях те чакат първата си дъщеря – Мими. Когато майката научава, че рожбата й има Синдром на Даун, тя е съкрушена и изпада в депресия. Мъжът й я подкрепя и уверява, че ще се справят заедно с любов и грижа. По съвет на лекарите Надя скоро забременява с второто си дете – Ники, защото според науката, ако разликата във възрастта им е малка, има шанс Мими да се развива по-добре. И двамата родители са на седмото небе от щастие, докато миналата година малката получава обрив. Диагнозата е остра лимфобластна б-клетъчна левкемия. И двамата я възприемат като поредното изпитание, през което трябва да преминат, за да станат още по-силни. Започват химиотерапия, а когато се налага да подстрижат Мими, Надя също премахва косата си, за да се възприеме детето по-лесно. В следствие на лечението малката е с наднормено тегло и тежка остеопороза, поради което става силно чуплива и не трябва да се движи. Затова, против волята си, сменя леглото с инвалидна количка. Семейството решава да изпрати Ники при баба и дядо, за да предотвратят пагубни вирусни заболявания за кака му.

Сплотено семейство, притиснато от несгодите, продължава да мечтае и да търси пътя към по-светли дни. Надя е напълно посветена на грижите и лечението на дъщеря си, а Иван работи почти денонощно. Майката има две икономически специалности, магистратура и двугодишна специализация, но в бюрото по труда й дават минимални надежди за работно място. От 6 години няма никакъв социален живот. Единствената подкрепа идва от „Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун” и сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Дори обстановката там влияе позитивно на Мими. Но домът им има точно противоположното въздействие – мрачният и сив апартамент пази мебели на 30 години, подовите настилки и деколина по стените събират прах и предизвикват алергия на майката. Банята е мухлясала, мивката липсва, а единственото пространство, което Иван е успял да ремонтира, е детската стая. Те мечтаят за слънчев апартамент, в който да отглеждат слънчевта Мими и малкия Ники.

Бригадата и Караджов се впуснаха смело в преобразяването на апартамента. Те подмениха мокетите с ламинат и деколина с нова мазилка, за да решат проблема на Надя с алергиите. Коридорът стана светъл и просторен, всекидневната – модерно пространство, където семейството да прекарва време заедно, а родителите да имат свое собствено кътче. Майсторите-герои съобразиха цветовете в детската стая с нуждите на Мими и я оборудваха с нови мебели. Най-много усилия те вложиха в ремонта на кухнята и банята, които претърпяха тотална трансформация. Наред с хумористичните паузи, Жабето научи Мария да работи с маламашка, а Караджов се справи с големия проблем с хлебарките, който измъчва семейството отдавна. Докато домът им се променяше, Надя и Иван отидоха на романтична вечеря. Двойката от години не си е позволявала да обърне внимание на себе си или да остане за малко насаме.

„Бригада нов дом“ осъществи поредната си благородна мисия, а удовлетворението от щастието на семейството беше най-голямата отплата. Надя и Иван са живия пример за това, че когато в едно семейство има любов, то няма трудност, която да го събори. Техните трудности продължават, защото Мими отново има нужда от сериозно лечение. Всеки, който иска да направи добро и да помогне, може да намери банковата сметка на семейството на сайта www.btv.bg/shows/brigada-nov-dom.