Маргарита Иванова и Спас Киричев се върнаха от участие във фестивал в Ялта

Творческият тандем Маргарита Иванова и Спас Киричев се завърна от участие в VIII международен фестивал на художествената керамика „Огнени цветя“ в град Ялта – Крим. Той се проведе в Никитската ботаническа градина. Керамичният симпозиум „Огнени цветя“ в Ялтенската ботаническата градина е първият по рода си опит за горящи скулптури. Шест огнени пластики на ботаническа тема се проектираха и изпълниха от художниците специално за градината. Сливането на природата с изкуството е прекрасна и благородна задача и има богат исторически опит.

Условието на фестивала е да се направят 6 скулптури с височина 1,60-1,80 м. и с диаметър до 0,70 м. и да се запалят при 1200-1300 градуса по Целзий. За запалването е направена специална отваряема конструкция. Всяка скулптура се изгражда от двама автора. В продължение на две седмици жителите и гостите на град Ялта имаха възможността да следят внимателно работата на известни скулптори от Русия, Украйна, Индия, България и Узбекистан. Шест вечери в 20.00 часа любопитни зрители се стичаха, за да наблюдават горящите скулптури, които се отваряха при най-високите си температурни степени, посипваха се с трици и отново се затваряха за бавното и спокойното им изстиване в конструкцията.

Маргарита Иванова и Спас Киричев се отзоваха на поканата от страна на Никитската ботаническа градина в Ялта и основния организатор художникът Александър Шеханин. На територията на ботаническата градина, приличаща на Райската градина, българските творци издигнаха скулптура на тема „Дървото на познанието“, свързвайки библейското сказание. Пластиката представлява дърво, върху, което пластично са преплетени букви от глаголицата и кирилицата. Познавайки буквите хората могат да четат, а книгата е прозорец към света и познанието.

Творбите се даряват от авторите и се експонират на подходящи за целта места.