Ловците от ЛРД „Сокол“ отчетоха успешен сезон при отстрела на яребици

Снимка: ЛРД "Сокол"

И тази година ловците от ЛРС „Сокол 1893“ в Пазарджик имаха невероятен сезон при лова на яребици. Почти всички ловно-рибарски дружини проведоха между 6 и 8 излета в месеците октомври и ноември.

Популацията на пернатите и тази година бе много прилична и не случайно председателят на сдружението Евгени Абаджиев на откриването на сезона в ЛРД– Априлци направи отстрелната норма още в 8.30 ч. И през следващите ловни излети колегите се радваха на добра слука като групата на с. Мокрище от ЛРД „Алеко“ в с. Алеко Константиново. Там всичките 8 човека успяха да отстрелят по минимум 3 трофея, а най-достойно се представиха Димитър Маринов и синът му Спас, които благодарение на своя дратхар Алекс успяваха да „извадят“ яребичите ята от най-гъстото и не загубиха нито една птица сред преплетените къпини.

пазарджик яребици лова
Спас Маринов и Алекс след успешния лов на яребици

Не оставаха по-назад и ловците от ЛРД-Добровница, където освен все признатите майстори Джунджо, братята Славен и Стефан Кръстеви, председателят на дружината Цветан Цветанов, Лъчезар Спасов и дъщеря му Мира, Александър Муховски и много други колеги често правеха отстрелната норма по време на излетите.

пазарджик яребици лова
Лъчезар Спасов и двугодишната Мая рано – рано са изпълнили отстрелната норма в ЛРД – с. Добровница

Заслужава си да се отбележи и един от последните ловни уикенди в ЛРД-Сбор, където излетът бе комбиниран – фазан и яребица. Там групичката водена от председателя на месната организация  Ангел Мусиевски и в състав Георги Пишмишев, Атанас–Малката Пожарна и члена на УС в дружеството Андон Андонов при перфектна работа на неговата английска сетерка Ниана де Лаверанс, постигнаха сериозен успех. Радващото е, че това бе последният излет на яребица за сезона, а повечето от ятата не само че бяха с 15 птици и нагоре, но и голяма част от тях се запазиха, което дава надежди и за успешен лов и през следващата година.

Всъщност, така стана и в много от останалите ловни дружини и при едно правилно пролетно разселване, което пазарджишкото дружество прави от години, ще се гарантират радостта и слуката и през следващия сезон.

Автор: Спас СПАСОВ, ЛРД „Сокол“