„Ловци на храна“ ще научат рецептата на „рязана чорба“

Снимка: bTV

Тази неделя Chef Андре Токев и Събин Ранков ще посетят района на Ямбол. Известен с плодородните земи, на които виреят слънчоглед и царевица, регионът е дом и на пчеларите. В село Чарган „ловците на храна“ ще посетят леля Стоянка, за да научат рецептата за „рязана чорба“. Традиционното ястие е подобно на прясната паста и се приготвя като част от ритуалите за плодородие.

Докато Събин кара трактор, разтоварва бали, научава как се възобновява стадо и се запознава с коня Галя, журито на MasterChef ще се оборудва с предпазни мрежи, за да провери добива на мед от рапица, кориандър и слънчоглед. Любезният домакин ще му покаже как пчелите се „предупреждават“ за човешка намеса, как насекомите „запечатват“ ресурси за зимата и правят „пило“. Андре ще разбере какви са сезонните цикли на пчелите, каква е ролята на пчелата – майка и тази на работничката, както и за колко дни се излюпват малките.

Следваща спирка на кулинарите ще бъде град Ямбол – едно от местата с най-много микроязовири в България. Известен с разнообразието от риба, градът ще предложи на Chef Токев и Събин няколко вида шаран, сом и пъстърва.  „Ловците на храна“  ще имат среща и с енолога Краси, който ще сподели защо гроздето е негова страст от 15 годишен. Докато помощникът на Андре черпи знания за направата на бъчви от майстор Вълчо, топ-готвачът ще се запознае със спецификите на отглеждане на лозя. Сортът каберне фран ще вдъхнови кулинаря със своите наситени аромати и ще се превърна в акомпанимент на ястие със сом. Пълнените с овче сирене варени мекици ще допълнят рибното филе с лук, маслини, орехи и грозде.

Стартирало от древните траки, винарството се гордее с хилядолетна история по нашите земи. Виното е било използвано в много ритуали за връзка с боговете, а консистенцията му е била гъста, с изобилие от аромати. Този ефект се е постигал с т.нар. „стафидирало“ или презряло грозде.

Какви са техниките за изваждане на мед,  ще се справи ли Събин с лова на риба с кепче, с какво ямболският климат допринася за качествата на виното и от кое дърво стават най-ароматните бъчви? Как изглеждат 900 декара лозов масив,  как се трансформира вкусът на сока при отлежаването му и как се прави розе.

Всичко това в „Ловци на храна“ по bTV.