Личен пример: Църковни служители се ваксинираха срещу COVID-19

Ваксините са спасили безброй животи, както и са предпазили хиляди хора от трайна инвалидизация. Примерите са много, а един бич за човечеството – едрата шарка, например, дори е изкоренен.
По време на пандемията от COVID-19 в социалните мрежи „върлуваха” различни слухове и лични мнения на хора без медицинско образование. Разликата между информация и системно познание е очевидна. Медицинското познание е породено от любов към човека, платено е с безсънните нощи, здравето и живота на хиляди медици и тази висока цена задължава.
Ваксините са средства, при които ползата превишава риска. В битката срещу COVID-19 със своя личен пример се включиха хирургът майор доц. д-р Георги Попиванов, арх. Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“, монахиня Павла и г-жа Велина Андонова от Богословски факулет и храм „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост”. И призоваха: Нека имаме повече доверие в лекарите, помнейки думите на Иисуса син Сирахов (38:1-8):
„Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния, и от царя получава дар.
Знанието на лекаря ще възвиси главата му, и между велможите ще бъде на почит.
Господ е създал от земята лекарства, и благоразумен човек не ще ги пренебрегва. …
Затова Той е дал на людете знание, за да Го прославят в Неговите чудни дела: с тях Той лекува човека и премахва болестта му.“
През месец юли тази година Вселенската патриаршия учреди празника Събор на всички свети Лекари, който ще бъде честван всяка година през октомври. Освен паметта на всички просияли в святост лекари в историята на християнството и служилите на „намиращите се в болест и скърби“, разкривали на дело Божието човеколюбие, празникът почита и приноса на медицинската наука и лекарското служение на човечеството.
Ваксинацията и спазването на противоепидемичните мерки са категорично израз на братска любов. Нека бъдем разсъдителни в това време на изпитание. Нека преклоним глава пред паметта на медиците, дали живота си за другите от началото на пандемията, коментира майор доц. д-р Георги Попиванов.
Източник: ВМА