Литературата никога няма да бъде същата….след Илиян Кузманов

Броени дни преди Свети Валентин във Варна (на 11-ти и 12-ти) във най-ексклузивното кабаре в България, провокативният български писател Илиян Кузманов сътвори нещо нечувано не само в средите на българската литература – представи книгата си съвместно с кабаретна програма. Както и представлението събра награден фонд от 2 600 лв. за дебютен роман през 2022.

В наградния фонд се включи и първият официален спонсор – елитен варненски салон за красота. Но това е само началото за Илиян, чиято амбиция е наградата да бъде поне пет цифрено число, което да го превърне в най-голямата единична награда давана у нас за литература и тя да бъде връчена във Варна.

Но да се върнем на кабарето в морската ни столица – изисканост, граничеща с изтънченото еротично, но не преминаваща границата на пошлостта, примесена с финес и духовност, съумя да оплете в едно плът и душа. Представлението бе нагледна демонстрация на същността на източните философии и концепцията за Ин и Ян. Попадането на сцената на безпардонното момче на нашата литература бе предвещано от два прелестни ангела, единият бял, другият черен, които оставиха публиката безмълвна в едно феерично представление. Извеждайки писателя на сцената, те останаха от двете му страни, забърквайки един небивал коктейл от емоции и желания, карайки ни да си зададем отново въпроса – интелектът и сексапилът могат ли да вървят ръка за ръка.

Варна за един уикенд се превърна в модерната книжна столица на България. Нещо нетипично и нетрадиционно успя да разчупи закостенелия стереотип, че литературата е елитарен академичен клуб и я върна обратно до всички хора. В много непринудена обстановка, без натрапчивото продаване на книга, а напротив, желание да я има българската литература. Но не масовата, в която всички са равни и еднакво бедни, а онази бляскавата, напомняща един български литературен вариант на Холивуд.

Илиян Кузманов определено умее да провокира и да привлича вниманието на публиката. Той успя да покори най-високия литературен връх при своя дебют, попадайки в Топ 20 на Амазон, за първи път в литературната история на България. В рамките на няколко месеца, всичко което прави Илиян бе направено за първи път до сега и то гръмко с трясък. Той е първият българин с престижна награда зад океана, първият българин попаднал сред финалистите на най- комерсиалния литературен конкурс пак в Щатите. Илиян е избран за най-сексапилен писател за 2021 от култовото FilmDaily и е поставен сред писателите с най-голям потенциал за 2022 според една от най-влиятелните медии във Великобритания. Илиян успява да привлече вниманието на хиляди медии, сред които световните мастодонти – US Today, Fox, CBS, NBS… Само в една съседна Турция, материалите за Илиян са вече стотици….

Представлението бе повече от успешен опит за разчупването на стереотипите, което според писателя е единствения път напред към едно по-добро и модерно общество. Според Илиян, един от основните проблеми, който ни пречи като общество да заживеем един нов живот е най- лошото наследство на едно друго време – псевдо моралът, дамгосването, разделянето ни като общество на черно и бяло, наши и ваши, всичко това води не само до разслоение, но и до разрушаване на самата съвременна идея за общество, като на нейно място се завръщат племенни отношения, среда за развитие на феодализъм и корупция. Определено Илиян е майстор на провокацията, успяваща да съчетае дълбокото съдържание с атрактивните изразни форми.

Едно от основните предизвикателства днес в България е родната литература да бъде привлекателна… Което, да бъдем честни, изисква големи средства, за да могат писателите да подържат същия лъскав начин на живот, както един спортист или музикант. И ако продължим да бъдем честни, никой български писател знаменитост не може да си позволи дори част от блясъка на другите ни звезди. Даже напротив, успешните ни писатели получават символични възнаграждения, принудени са да си изкарват прехраната с всевъзможни неща, дори и да продават по сергии и панаири, за да си докарат още малко доход, за да съществуват. Илиян повдига завесата на тези проблеми, които умишлено са игнорирани, но са парещи, защото ние губим духовното за сметка на неглижирането им. А причините за замитането са банални и тривиални и за сметка на няколко човека, които правят пари на гърба на изкуството ни, както казва Илиян, ние се заличаваме като духовна идентичност. Но дори и с демонстрацията, че писането и писателите да бъдат готини и в същото време да подържат едно високо международно ниво Илиян може да се нарече успешен.

Илиян, на гърба на книгата ти един английски писател я определя като анти-тоталитарна. Ти демонстрираш доста смело това…

  • За мен Писателите все още са оставени далеч в миналото, не помръднало и разчитащо на подаяния и държава. А най-големият проблем е че това са хората, които формират мечтите и палят въображението, но те нямат възможността да развият потенциала си, защото мислят за екзистенциалното, за прехраната в утрешния ден, а много от тях са изправени пред физическо оцеляване.

Не е ли проблемът в това, че смятаме литературата за безполезна?

  • Голяма грешка в обществото ни е да неглижираме Литературата! Писането е в основата на журналистика, маркетинг, реклама, то е способността да фантазираме, да поставяме и развиваме въображаеми концепции, до момент в който те приличат на реални и достъпни. Писането може да е огромен помощник на бизнеса. Защото това, което за съжаление в сферата на бизнеса, както и рекламата, виждаме около нас е на преписвачи, на плагиати, интересуващи се само да минат изпита (каквото ги е научило руините на Соц образованието). А когато човек влага въображение в правенето на пари, влага душа в бизнеса, той прилага това и при разпореждането с тях. Човекът с богата душевност, започва да разбира, че парите са свобода, избори, възможности. Започва да разбира и какво означава общество изградено от свободни хора и започва да живее като свободен човек.

Май отхвърляш всичко от миналото?

  • Най-големият грях на онова време бе, че отнеха личната инициатива, смятаха че след инфантите ще станем отговорни… а се получи един провал във възпитанието. Въпреки че има невероятни плюсове, като кооперирането, което е потентен икономически инструмент. Социалната справедливост, гражданските свободи и права. У нас, най- силни се оказаха тоталитарните му страни свързани с реда и дисциплината… Като все още виждаме, че едни лозунги и кухи фрази, формират общественото мнение, както и литературата за съжаление…

Как за тебе трябва да изглежда модерна България?

  • Без демагогия с по-малко нравоучители, поучителни и всякакви учители… по прагматична и в същото време наивно романтична. Да си избием от главата абсурдните митологеми, че видиш ли ти традиционното ще ни реши проблема с демографията. На мен пра дедите не са били в потури, а са се занимавали с бизнес и благотворителност, преди сто и петдесет години. Време е да се спрат, защото не останахме хора в България. Трябват ни хора, които да мислят за нашето щастие, удоволствие, благоденствие… Но не от лозунгите и високопарните съчинения и все да е в светлото бъдеще, сега и веднага трябва да сме добре. Дори и за туризма, ние все още се ръководим от кухите фрази, на хора, които нямат и идея как се върти света. Туристите няма да ходят на музеи и разни исторически забележителности в села и паланки, нека да бъдем реалисти. Ако е за да трошим бюджет, ок, но от него вече няма. Не само че се унищожава огромен публичен ресурс, но и се убива в зародиш възможността да създадем възможности за развитието на един модерен и конкурентен туризъм. А ние имаме ужасна нужда от такива места, като това кабаре, като това което ни кара да ходим на Карибите и в Азия, но по-близко. Трябва не само да стимулираме, но и да създаваме среда за такива бизнеси. Да правим така, че да сме като Амстердам, Сингапур и Банкок, а не като някаква соц реалност, пълна с бюрократщина, администрация и всичко което си водят с тях…

Кога да очакваме повече детайли около конкурса?

  • Най- вероятно ще бъде обявен официално в началото на лятото. Надявам се до тогава още доста хора да са се включили.