Лекари от МБАЛ- Пазарджик отстраниха миома с размери на бебе

Лекарите препоръчват на дамите да ходят редовно на профилактични прегледи

Снимка: МБАЛ- Пазарджик

Сложната  операция  за отстраняване на матката заедно с тумора, е извършена от началника на отделението д-р Илиян Траянов в екип с акушер-гинеколозите д-р Иван Китов, д-р Петя Дудова, анестезиолог д-р Боряна Христова и акушерката  Петя Дулчева.

Преди интервенцията се  налага на  41-годишната жена  два пъти спешно  да бъде  прелята  кръв, поради нисък хемоглобин. Операцията продължава повече от час и  завършва успешно благодарение на екипната работа.

Отстраненият тумор се оказва, че тежи три килограма. 41-годишната Иванка Иванова от село Црънча  вече е в стабилно състояние и вече е раздвижена.

Биологичен материал от  отстраненият тумор е изпратен за хистологично изследване. Оперираната жена е безкрайно благодарна на лекарите, извършили операцията. Тя признава, че дълго време се е страхувала да потърси лекарска помощ. Преди два месеца отива в Хирургично отделение  на МБА-Пазарджик, където началникът  д-р Георги Стоилов я оперира от апандецит. Той открива миомата и  я съветва да потърси д-р Траянов и да не отлага  нова операция.

След възстановяването от първата операция жената се доверява на д-р Траянов и дава съгласие,  за  да бъде оперирана. Пациентката ще остане в болницата още 5 дни. Съветът на медиците е жените редовно да ходят на профилактични прегледи и да не  отлагат операция, когато се налага, за да не стигат до усложнения.