Легионерска болест по време на КОВИД епидемия

Д-р Пишмишева

Два случая на болни от Легионерска болест са диагностицирани през месец април в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Здравните  експерти по света предупреждават, че затворените заради COVID-19 сгради са свързани с риск от разпространение на заболяването.

Началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева обяснява за  Легионерската болест, причинителите на заболяването, протичане и възможно ли е да се сбърка с коронавирусна инфекция.

Д-р Пишмишева, появиха се  съобщения за повишен риск от възникване на Легионерска болест по време на карантината. Колко опасно  е това заболяване?

-Легионерската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се характеризира с развитие на тежка пневмония, дихателна недостатъчност, засягане и на други органи и системи  и може да доведе до смърт. Тя е описана през лятото на 1976 г. във Филаделфия по време на конгрес на Американския легион. Всички делегати са настанени в един хотел, заболяват 221 от тях и  34 умират. Източник на инфекцията се оказват климатичните инсталации. Новата болест е наречена тогава легионелоза, а една година по-късно е открит и причинителят.

 

Какво може  да се каже за причинителя на заболяването и неговото разпространение?

–  Причинители на заболяването са бактерии, наречени легионели. Те са широко разпространени водни сапрофити. Естественият им природен резервоар са сладководните водоеми – реки и езера, но те рядко са източник на инфекцията. По-голямо значение за възникване на заболяване имат изкуствените водни съоръжения. Те създават подходящи условия за преживяване и предавана на бактериите: температура 28 – 40 С,  застой на водата и образуване на аерозоли.

Човек се заразява най-често при вдишване на воден аерозол, съдържащ бактерии. Заразяване може да възникне  и при използване на охладителни системи, душове, овлажнители, изкуствени фонтани, вани, тангентори, машини за лед, джакузи и др.

Счита се, че рискови за възникване на заболяване са лица от крайните възрасти, такива с потиснат имунитет,  хронични белодробни заболявания, захарен диабет, както и пушачи. Легионелите са сред първите 4 причинителя на придобита в обществото пневмония – 12-15%.

Заболяването се регистрира най-често от късна пролет до есента, когато се използват най-много климатични системи. Среща се най-често като отделни случаи. Възможно е и възникването на епидемични взривове.

Описани са и  вътреболнични инфекции, най-вече в отделения за лечение на имунокомпрометирани болни.

Мъжете боледуват три пъти по-често от жените, а най-засегнатата възраст е над 50 г.

А как протича самото заболяване?

-Бактериите проникват най-често през лигавиците на дихателните пътища и достигат долните отдели. Това предизвиква развитие на възпалителна реакция и развитие на белодробни инфилтрати. По-леката форма на заболяването е известна като Понтиак треска и протича с грипоподобни прояви. Не може да се постави диагноза само по клиничните белези – трябват изследвания.

Същинската Легионерска болест е тежко заболяване и  пневмонията е основната й проява. Заболяването възниква най-често 2-10 дни след заразяване. Обикновено започва остро, с повишаване на температурата и отпадналост. В началото болните кашлят рядко, понякога с отделяне на негнойни храчки. При преглед се установяват  белези на пневмония. Ранен симптом е задухът. Може да има болки в гърдите, а при тежко протичащите пневмонии бързо се стига до остра дихателна недостатъчност и може да се стигне и до апаратна вентилация.

Най-често пневмонията е  двустранна, в основите и със склонност към уплътняване  /консолидация/. При тежките форми се наблюдават прояви и от други органи и системи – диария, болки в корема, гадене и повръщане.

По клиничната и рентгеновата находка е трудно да се постави диагноза Легионерска болест.

Може ли Легионерската болест  да  наподобява COVID- 19?

–  Да, може – и при двете заболявания има температура, тежка пневмония и бързо развитие на дихателна недостатъчност. И кръвните изследвания не ни помагат в тези случаи. И при двете болести има високи стойности на феритин, LDH, CRP и някои други показатели. Точно затова се правят изследвания при съответните съмнения – при COVID- 19 – PCR – тест, а при Легионерска болест се изследва най-напред урина, а на по-късен етап – кръв, храчка и други материали.

А защо е повишен рискът от Легионерска болест по време на изолация и карантина, каквито публикации има?

 

-Не съм чела тези публикации, но една от причините би била дългото отсъствие от дома на болните или непосещаването на вили, къщи в селата и т.н. от карантинираните лица. В празните жилища обикновено водата е спряна за по-дълго време и се създават условия да се размножат бактериите. Затова е препоръчително водата / ако не е ползвана дълго време/ да се източи  за  15-20 минути, крановете да се измият, а филтрите  да се почистят.

Често ли се среща Легионерската болест ?

-В България  – най-вероятно по-често, отколкото се диагностицира. Както казах 12-15% от пневмониите, придобити в обществото се причиняват от легионели. Когато една болест се търси, се намира по-често.

-Има ли случаи на болни от легионерска болест в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик ?

-През 2018 г. имаме пациент, чието заболяване протече тежко, с дихателна недостатъчност и премина и през отделение по реанимация и интензивно лечение. Пациентът се възстанови. През този месец имаме двама болни, диагностицирани с Легионерска болест като единият все още се лекува при нас.

 

-Колко време се лекува в болница един такъв  болен?

.Колкото е необходимо, според тежестта на заболяването.

  • Кое заболяване според вас е по-опасно COVID-19 или легионерската болест?

-Скромният ми опит е показал, че няма безопасно заболяване, а и за самия болен най-тежко е неговото собствено заболяване.