Лазар Влайков влиза в затвора за четири години

Присъдата е окончателна

Със свое решение Окръжен съд – Пазарджик измени присъдата на бившия председател на Общински съвет в Септември Лазар Влайков, постановена  от Районен съд – Пазарджик като увеличи наложеното му наказание от 3 години и 4 месеца на 4 години.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 31 август миналата година в с.Виноградец е държал пистолет „GLOCK“ като не е взел необходимите мерки за сигурност, не е изпълнил забраната за употреба на оръжие и боеприпаси в ресторант след употреба на алкохол, предоставял го е на различни лица. Смъртта на пострадалия Наско Тонкев е настъпила в резултат на възпроизведен изстрел с пистолета, който е попаднал в ръцете на малолетно дете, поради проявена небрежност от Влайков и нарушение от негова страна на множество правила, регламентиращи носенето, съхраняването и боравенето с огнестрелно оръжие.

За да увеличи наказанието въззивният съд е приел, че обществена опасност на деянието е висока и че целите за лична превенция на подсъдимия могат да бъдат постигнати с определеното наказание. Първоинстанционната присъда е увеличена в санкциониращата ѝ част от 5 на 6 години лишаване от свобода и заради проведеното съкратено съдебно следствие е редуцирана с 1/3. Така Лазар Влайков ще изтърпи ефективно наказание в размер на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.