Куриоз: Откраднаха череп при разкопки в Стара Загора

Снимка: Археологически музей-Септември

Откраднаха череп с издължена форма по време на разкопки в Стара Загора, съобщи NOVA. Преди няколко месеца бе разпространена новината за откриването на античен некропол част от Августа Траяна. Откритието бе направено при спасителни разкопки при реализирането на воден проект в града. От музея в Стара Загора заявиха, че по време на разкопките е извършен вандалски акт.

Според гл. ас. Петър Калчев това е вандалски акт, който е подигравка с мъртвите. „Гробницата е уникално съоражение, досега сме разкрили над 30 скелета. Преди да откраднат черепа, той бе проучен – беше на млада жена на около 30 години, с 2 превръзки на него, което показва, че тук е живяло население с обичаи за удължаване на черепа. Жалко е, че бе открадната част от културното ни наследство“, сподели той.

По думите му общината ще изгради археологически парк на мястото на разкопките. „Некрополът е огромен, започва край река Бидечка и свършва на ул. „Патриарх Евтимий. Открили сме над 60 гроба в тази гробница. Най-ранните са от средата на 3 век, но има и такива, които стигат до 12-14 век. Открихме скелет, на чиято ръка имаше 8 бронзови пръстена, както и огърлици и гривни. Показва се социална диференциация от начина на направа на гроба – има с огромни облицовки, има и с оградени камъни или просто изкопана яма. Вероятно е фамилна гробница, построена към 3 век“, разкри ас. Калчев.

Източник: 24 часа