Комплексът за социални услуги „Човеколюбие” проведе обучително пътуване до град Одрин, Турция

Комплексът за социални услуги (КСУ) „Човеколюбие” проведе обучително пътуване до град Одрин, Турция. Включиха се клиенти на Комплекса, техни близки, представители на Сдружение „Бъдеще”, приятели и съмишленици.

След преминаване на границата с южната ни съседка, групата посети Музей на здравето в Одрин. Присъстващите бяха впечатлени от уникалното място, разположено в района на джамията „Султан Баязид II”. Музеят пресъздава дейностите в болницата за лечение на хора с психични разстройства и медицинската академия, съществували на неговата територия от времето на султан Баязид II.

Участниците в пътуването разгледаха стаите с оригинално оборудване и восъчни фигури с исторически костюми, които показват курса на медицинското образование и лечението на пациенти с различни психични разстройства. Запознаха се с иновативни методи на лечение, прилагани в болницата от Средновековието – терапия чрез ромон на вода, музикотерапия, ароматерапия и мануална терапия.

На обяд гостите от България опитаха от традиционна турска кухня. Денят продължи с разходка около величествената Селимийе джамия и пазаруване.

С участието си в обучителното пътуване клиентите на Комплекса развиха социалните си умения, обогатиха познанията си за турската култура и история.