Комерсиалният туризъм напредва: Към Еверест вече могат да се запътят и туристи с наднормено тегло

Снимка: KATIE MCCAY

На Кейти Маккей изкачването до базовия лагер на връх Еверест винаги е било мечта.
„Бях обсебена от Еверест още от дете“, казва тя пред Newsweek.

Преди време Маккей чува за група, насочена към по-едрите и по-бавни туристи. Те планирали мартенско изкачване на върха и заедно с приятел веднага се възползвали от възможността да посетят най-високата планина в света.

Маккей е един от хилядите алпинисти, от начинаещи до експерти, които са извървели преходи до базовия лагер на Еверест и отвъд този пролетен сезон. През последните години видеоклипове и изображения се разпространяват в социалните медии, показващи дълги опашки за достигане на върха и боклук, изхвърлен базовия лагер под него. Но Маккей казва, че тези клипове не разказват цялата история за това какво е да изкачиш Еверест, дори без да достигаш върха.

Повече от 600 алпинисти са достигнали върха тази година, според отдела по туризъм на Непал.

От непалската страна на планината чуждестранните катерачи бяха подкрепяни от 900 шерпи, според Алън Арнет, известен алпинист и най-възрастният американец, изкачил К2. Наскоро отворената страна на Тибет видя още 100 чужденци и 100 помощни алпинисти.

Данните от Statista показват рязкото нарастване на успешните изкачвания на Еверест, като средно 414 алпинисти успяват да изкачат върха всяка година през последното десетилетие. Около 40 000 души годишно сега стигат до базовия лагер, койтно е на не малка надморска височина от около 17 600 фута.

Маккей каза, че хората също започват да осъзнават чрез социалните медии, че „да стигнеш до базовия лагер е пътешествие за себе си“.

„Не е нужно да изкачвате връх Еверест“, споделя Маккей. „Само възможността да видя Еверест беше толкова вълнуващо преживяване.“

Тъй като търсачите на приключения масово се стичат в Хималаите, Върховният съд на Непал призовава правителството да ограничи броя на раздаваните пропуски, за да облекчи опасенията за пренаселеността. Цената за получаване на разрешително за катерене също се очаква да нарасне от $11 000 на $15 000 от следващата година.

Местни непалски компании оттогава са започнали да водят хората до Еверест, казна Яноу, давайки на бъдещите алпинисти повече възможности. Преди това беше обичайно алпинистите да преминават през базирана в Европа, САЩ или Нова Зеландия компания.
Може би най-важното е, че появата на проследяването на „прозореца на времето“ в реално време направи така, че алпинистите да имат достъп до почти точни прогнози за това кога времето ще бъде достатъчно ясно, за да продължат нагоре по планината.

***

Изкачването на връх Еверест винаги включва някакъв присъщ риск. Има някои места с опасности отгоре, като ледопада Кхумбу, и има риск от премвръзвания или проблеми с надморската височина, но с правилно насочване много от рисковете могат да бъдат сведени до минимум, и планината може да се изкачи по сравнително безопасен начин. Обикновено надморската височина влияе най-много на хората. На повечето групи им отнема няколко дни, за да изкачат Еверест, което позволява на катерачите да се аклиматизират по-добре. 

Източник: https://www.dnes.bg