Коледна радост: Изписаха 2-месечно бебе от Добровница, излекувано от COVID-19

Снимка: МБАЛ-Пазарджик
Коледа носи радост и вълшебства. Историята на едно излекувано бебе звучи като приказка за спасението.
Най-малкият пациент, засегнат от коронавируса – двумесечно момченце от пазарджишкото село Добровница, беше излекувано от заболяването. Малкият Любомир е изписан тази сутрин от МБАЛ-Пазарджик след успешно лечение.
Когато детето постъпва във Второ педиатрично отделение е едва на 45 дни. Бебето е прието от д-р Беатрис Саваджиян и д-р Десислава Търтова. Медиците установяват, че то е в тежко състояние, с висока температура, дихателна недостатъчност, кислородо зависимо и с прояви на септичен шок. От близките на детето научават, че цялото семейство е със симптоми на вирусна инфекция. Лекарите се усъмняват, че се касае за Ковид-19 и веднага правят бърз антигенен тест на бебето, както и всички необходими изследвания. Тестът се оказва положителен, позитивира се ден по -късно и изпратения в Националната референтна лаборатория PCR тест.
В продължение на 21 дни малкият Любомир е изолиран от своите родители, които научават информация за неговото състояние само по телефона. Детето остава на лечение в Интензивния сектор на Второ педиатрично отделение. За радост на целия екип то се повлиява на приложеното лечение и след седмица състоянието му започва да се подобрява. Кислородо терапията продължава 11 дни, а освен това се налага на малкия пациент да бъдат вливани биопродукти, плазма и кръв. Приложена е и комбинирана антибиотична терапия. На моменти детето отказва да се храни и се налага да бъде хранено чрез сонда. Днес Любомир беше изписан здрав и наддал с 600 грама.
Родителите на малкото момченце Светослав Панчев и Йорданка Митева са безкрайно благодарни за коледния подарък, с който ги зарадват от Второ педиатрично отделение и благодарят с шоколадова торта на целия екип.
Поради малката си възраст Любомир е сред пациентите, които карат тежко коронавирусната инфекция. Това е първият такъв случай на толкова малко бебе с Ковид-19, което беше успешно излекувано в отделението, съобщи началникът на Второ педиатрично отделение д-р Валентин Данчев. Преди три дни след успешно лечение е изписано и 9-годишно момченце с ковид инфекция. В отделението на лечение остава друго момченце на 2 години и 10 месеца, което също се лекува от коронавирусна пневмония.