Кожно-венерологично отделение на МБАЛ-Пазарджик провежда безплатни прегледи

Дни на отворени врати организира Кожно-венерологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Те са в рамките на кампанията на BIODERMA “Заедно сме в борбата срещу акнето”, в която болницата се включва. В рамките на инициативата безплатни прегледи ще извършват началникът на отделението д-р Стоянка Бейска и д-р Ива Петкова. Всеки, който има нужда от консултация, може да запази своя час на сайта https://zaednosme.bg . Безплатните прегледи ще се извършват на 12, 13 и 18.10 от 11 до 13ч. в Кожно отделение на МБАЛ-Пазарджик.

Националната кампания на BIODERMA “Заедно сме в борбата срещу акнето“ е с кауза да инициира открит и професионален обществен диалог по темата за акнето и да подчертае, че то е лечимо заболяване и ролята на дерматолога в процеса е ключова. Кампанията цели да популяризира факторите, влиянието върху кожата и качеството на живот, както и терапията на акнето, според предписанията на специалистите.
За осма поредна година BIODERMA обединява усилия с редица специалисти и партньорски организации в кампанията.

За първа година консултациите с дерматолог ще се случат в хибриден формат – физически в кабинет или онлайн в приложението за телемедицина Healee. Платформата позволява чат, видео и аудио връзка между лекаря и пациента, в удобно за тях време.

Акнето е тема, която е винаги актуална. В страната то е най-често срещаното многофакторно кожно заболяване, което засяга около 80% от тийнейджърите и близо 40% от възрастните и е значим кожен проблем. Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH. Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни хлътнали белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на социалния живот на пациента.

Акнето влияе на самочувствието, професионалните взаимоотношения и общуването с противоположния пол.

Ролята на дерматолога в лечебния процес е ключова. Всеки заслужава достъп до професионален съвет, персонално внимание и подкрепа в борбата с акнето – това е принципът в сърцето на кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“